Erişilebilirlik

Irak'ta Şii Lider El Hekim Öldürüldü - 2003-08-29


Irak'ın başkenti Bağdat'ın güneyindeki Şii Müslümanların kenti Necef'te, Hazreti Ali'nin Türbesi önünde patlama meydana geldiği bildirildi.

Patlama Ayetullah Muhammed Bakır Hakim'in cuma hutbesini tamamlamasından sonra halkın Türbe'den ayrılmaya başladığı sırada meydana geldi. İlk belirlemelere göre en az 75 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı.

Patlamada önde gelen Şiî dinadamlarından Ayetullah Muhammed Bakır Hakim de yaşamını yitirdi.

Fransız Haber Ajansı AFP'nin bölgedeki muhabiri, türbe önünde bomba yüklü bir aracın infilak ettiğini belirtti. Geçtiğimiz Pazar günü de Iraklı Şiilerin liderlerinden büyük Ayetullah Seyid Muhammed Said El Hekim’e suikast girişiminde bulunulmuş, El Hekim’in 2 koruması ve şoförü ölmüştü.

Nüfuzlu bir Şii grubun lideri olan El Hekim’in amcasının Bağdat’taki geçici yönetimin üyelerinden olması rakip Şii gruplar tarafından hoş karşılanmıyordu. Şii gruplar arasındaki mücadele yeni değil. Nitekim savaştan hemen sonra, yine Necef’te, Şiilerin en kutsal saydığı camilerinden birinin önünde, başka bir Şii lider rakip gruplar tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. Hazreti Ali’nin türbesi ve camiinin bulunduğu Necef, Irak nüfusunun yüzde 70’ini oluşturan Şii’lerin en kutsal kentlerinden biri olarak biliniyor.

Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi lideri Muhammet Bekir El Hekim, Saddam Hüseyin tarafından öldürüleceği korkusuyla 1980 yılında İran’a kaçmış, 23 yıl sürgünde yaşadığı bu ülkeden üç ay önce Irak’a dönmüştü. Babası gibi kendisi de Ayetullah olan el Hekim, Saddam rejimine karşı “Bedir Tugayı”nı kurmuş ve militanlarıyla Irak’a karşı çeşitli askeri eylemler düzenlemişti. Peygamber soyundan geldiği gerekçesiyle, siyah sarıkla dolaşan 64 yaşındaki El Hekim, Amerikan ve İngiliz askerlerinin ülkeden çekilmesini istemekle birlikte koalisyon kuvvetleriyle işbirliği de yapıyordu. Son 23 yıl içinde 7 suikast girişimine hedef olan El Hekim, “Irak’ın Humeynisi” olarak biliniyordu.

Saldırı, Irak’ta görevli yabancı yardım personelinin can güvenliğinden duyulan kaygıları daha da arttırdı. Birçok yabancı yardım örgütü personelini geri çekiyor. Önceki hafta, Bağdat’ta Birleşmiş Milletler merkezine yapılan bombalı saldırıdan sonra Uluslararası Kızıl Haç da yabancı personelini Ürdün’e nakletmiş ve asayişin sağlanamaması durumunda örgütün Irak’taki çalışmalarını tamamen durdurabileceğini bildirmişti.

Irak’ın Amerikalı yöneticisi Paul Bremer, Necef’teki saldırıyı kınadı, ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

XS
SM
MD
LG