Erişilebilirlik

Dünya Basını: 'Irak'ta Hayal Kırıklığı Havası Hakim' - 2003-08-29


Irak’ta gün geçtikçe daha fazla İngiliz ve Amerikalı asker ölürken halkın da Koalisyon kuvvetlerine karşı muhalefeti tırmanıyor. Bu arada yabancı basının haberlerine de hayal kırıklığı havası hakim.

Bu hafta, Irak’ta ölen Amerikan askeri sayısı, asıl savaşta ölenlerin sayısını aştı.

Her ne kadar Irak genelinde birçok ilerleme sağlanmasına, sokaklarda daha fazla Iraklı polis bulunmasına ve Saddam Yönetiminin birçok yetkilisinin tutuklanması, ya da öldürülmesine rağmen uluslar arası basın bunlardan tatmin olmuş gözükmüyor.

Ama bazı yazarlar kendi hükümetlerini Amerika ve İngiltere’ye yardıma çağırıyor:

Örneğin, Fransızların ünlü Paris Match dergisi şunları yazıyor:

"Hem Fransa hem de uluslar arası camia tarafından yanlışlar yapıldı. Aşikar hataların ötesi görülemedi. Amerika, giriştiği işte yanlışlar da yapsa, dünya savaşı isteyen bir saldırgana karşı tavır aldı ve bağımsızlığı savundu. Ve terörizmin tüm dünyayı hedef alarak açtığı savaşı, 11 Eylül’de Dünya Ticaret Merkezi’ni giriştiği saldırıyı da unutmayalım."

Hamburg’un Financial Times gazetesi, Amerika’nın Irak’ta sergilediği açıklıktan memnun gözüküyor:

"Başkan Bush, Irak’tan kısa zaman içerisinde çekilmeyeceğini açıkça söyledi. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in naif “çabucak işi bitir ve ayrıl” politikası artık yok."

İtalyanların La Republica’sı Irak operasyonunun gerçek mali boyutunu değerlendiriyor: "Siyasi dönüşüm. Arap ve Müslüman tarihinin dönüşümü, Irak’ın yeni baştan inşası muazzam para gerektirecek."

Güney Afrika'da yayımlanan Johannesburg’un Star gazetesi karamsar bir tablo çiziyor:

"Başkan Bush Irak’ta savaşı kazanabilir, ancak terörizme karşı savaşı kaybetmektedir. İnsanların hem yüreğini hem de aklını kazanmaktan uzaklaşılmaktadır. Görüntü, farklı bir dekorda Vietnam sendromundan başka bir şey değil."

XS
SM
MD
LG