Erişilebilirlik

Senatör Clinton Beyaz Saray İçin Soruşturma İstiyor - 2003-08-28


New York Senatörü Hillary Rodham Clinton, Dünya Ticaret Merkezi’ne yönelik 11 Eylül saldırıları sonrasında Aşağı Manhattan’daki çevre riskleriyle ilgili bilgileri gizlediği suçlamasıyla Beyaz Saray hakkında Amerikan Senatosu’nun soruşturma açmasını istedi.

Amerika’nın Sesi New York bürosundan Barbara Schoetzau’nun haberi şöyle:

Terörist saldırılardan bir hafta sonra Federal Çevre Koruma Kurumu, New York’un merkezindeki havanın solunum için güvenli olduğunu açıkladı. Fakat şimdi kurumun başmüfettişi tarafından açıklanan yeni bir rapor, bu iddianın yetersiz verilere dayandığını ve Beyaz Saray tarafından etkilendiğini belirtiyor.

Yeni rapora göre, Beyaz Saray kuruma baskı yaparak hava kalitesi ile ilgili güven verici ifadelerin açıklanmasını ve uyarıcı ifadelerden kaçınılmasını istedi. Çevre Koruma Kurumu’nun açıklamaları da saldırıdan bir hafta sonra bölgede çalışanların işlerine dönmesi yönündeydi ve enkaz kaldırma çalışanları için bölgedeki riski az gösteren ifadeler içeriyordu.

Senatör Clinton kamuoyunun yanıltıldığını belirterek bu konuda bir açıklama yapılması gerektiğini belirtti.

“Bazı insanlar bana gelip “ne bekliyordun, kimse bilemezdi ki” diyor. Ben de onlara dedim ki “doğru, belki olayın hemen ardından ilk günlerde kimse bilemeyebilirdi. Fakat ya bir hafta iki hafta sonra, iki ay, aştı ay sonra? Gerçeği biliyorlardı ve bize anlatmadılar. Beyaz Saray onlara bize gerçeği anlatmamalarını söyledi.”

Başmüfettişin raporuna göre, Çevre Koruma Kurumu yetkilileri, bilimsel verilerin eksikliğine rağmen finans dünyasının merkezi olan bölgenin güvenli olduğunu saöylediler ve Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu alandaki asbest seviyesi ile ilgili kaygıları önemsemediler.

Şimdi, eski First lady, konunu araştırılmasını ve bölgede yeni bir Federal temizleme çabasının başlamasını istiyor.

“Beyaz Saray’da ne oldu? Beyaz Saray’ın nasıl çalıştığını biraz bilirim. Birisinin telefonu açtığını, birisinin bilgisayarın başına geçtiğini, birisinin bir elektronik posta aldığını, birisinin bir toplantı istediğini bilirim. Beyaz Saray’dan birisi, muhtemelen hiyerarşi basamağının daha üstündeki birsinin talimatıyla, Çevre Koruma Kurumuna “New York halkına gerçeği anlatmayın” dedi. Ve ben bunun kim olduğunu bilmek istiyorum.”

Rapor, ulusal güvenlik kaygılarının ve Amerikan finans dünyasının kalbi olan Wall Street’in mümkün olduğunca çabuk açılması isteğinin kurumun tavrını etkilediği sonucuna varıyor.

XS
SM
MD
LG