Erişilebilirlik

Rumsfeld: 'Irak'ta Asker Sayısı Yeterli' - 2003-08-26


Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak’taki askerlerin sayısının şimdilik yeterli olduğu gerekçesiyle, önde gelen bazı Kongre üyelerinin Irak’a daha fazla asker gönderilmesi çağrısını reddediyor.

Rumsfeld, eğer Irak’taki komutanlar daha fazla asker isterlerse bunun sağlanacağını söyledi. Fakat, güneydeki Teksas eyaletinde emekli bir asker grubuna hitap eden Bakan, halen Irak’ta bulunan yaklaşık 140 bin askerin bulunduğunu ve bu sayının yeterli olduğunu savundu. Donald Rumsfeld konuşmasında şöyle dedi:

"Eğer durum böyle olmasaydı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Myers da, ben de, başkana asker sayısında gerekli artışın yapılması çağrısında bulunmaktan bir dakika bile çekinmezdik. Fakat böyle bir görüş olmadığı için, bu sonuca ulaşmak bana göre bir hata olur.”

Rumsfeld’in bu açıklamaları, bazı önde gelen Seanto üyelerinin Irak’a daha fazla asker gönderilmesi çağrısına cevap olarak yorumlandı. Örneğin Cumhuriyetçi Partili Senatör John McCain, bir televizyon mülakatında, en azından 10-15 bin asker daha gönderilmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Bu arada, Demokrat senatör Joseph Biden, Amerikan birliklerinin Irak’ta kendilerini bekleyen koşullara “hazırlıksız” olduğunu ileri sürdü, 40 ila 60 bin askere daha ihtiyaç olduğunu ifade etti. Savunma Bakanı Rumsfeld ise, Teksas’taki bir askeri üste yaptığı bir başka konuşmada Irak’ta somut gelişmeler sağlandığını söyledi. Rumsfeld, halen süren şiddet eylemlerine son vermek için sürdürülen çabalar çerçevesinde, Saddam Hüseyin’in devrik rejimine bağlı olanlardan her gün daha fazla insanın yakalandığını belirtti. Bakan “Bence, durumun kötüye gittiğinin söylemek orada olanların yanlış bir şekilde algılanmasıdır. Bazı başarısızlıklar olsa da somut bir ilerleme sağlanıyor.” dedi.

Rumsfeld, eski rejimin destekçilerinin yanı sıra, Irak’a komşu ülkelerden gelen yabancı teröristlerin de koalisyon kuvvetleri için sorun teşkil ettiğini kaydetti.

Öte yandan, Amerikan askerleri dün Bağdat’ta bütün gece düzenledikleri baskınlarla Iraklı militan aradı.

Amerikalı askeri yetkilinin verdiği bilgiye göre, Bağdat’ın 70 kilometre kuzeyindeki Khalis kentinde evlere yapılan baskınlarda bazı Iraklı militanlar tutuklandı.

Tutuklananlar arasında sivil halka zarar veren suçlular da bulunuyor.

XS
SM
MD
LG