Erişilebilirlik

Kandahar'da 14 Taleban Militanı Öldürüldü - 2003-08-26


Afganistan’da açıklama yapan bir Amerikan askeri sözcüsü, dün Zabul bölgesine komşu dağlık Kandahar şehrinde düzenlenen operasyonda en az 14 Taleban militanının öldüğünü açıkladı.

Amerikan komandolarının desteklediği Afgan birlikleri, devrik Taleban rejiminin bir zamanlar en güçlü olduğu Kandahar’da militanlarla çatışmaya girdi. Afganistan’daki Amerikan güçlerinin sözcüsü Albay Rodney Davis, bombardıman ve savaş uçaklarının da katıldığı çatışmada koalisyon güçlerinden ölen ya da yaralanan olmadığını söyledi. Koalisyon kuvvetlerinin bölgede geniş çaplı bir operasyona giriştiğini belirten askeri sözcü şöyle dedi:

"Bu harekat, bir aydan uzun bir süredir devam eden ve militan temizliği operasyonu diye bilinen operasyon çerçevesinde yapılmaktadır."

Günün daha erken saatlerinde Zabul bölgesindeki yerel yetkililer, koalisyon güçlerinin militanlara yönelik saldırısında 50 militanın öldürüldüğünü açıkladı. Taliban’a bağlı güçler, El Kaide militanları ve iktidarı ele geçirmeye çalışan eski Afgan Cumhurbaşkanı Gülbeddin Hikmetyar’a bağlı birlikler, son dönemde Afganistan’ın doğusunda gerilla tarzı saldırılarını arttırmıştı. İsyancıların saldırıları sonucunda geçen hafta aralarında yerel polis memurlarının da bulunduğu 100’e yakın Afgan öldürülmüştü. Paktiya bölgesindeki son olayda, militanlar bir polis karakolundaki görevlileri öldürerek karakolu saatlerce ellerinde tutmuş, sonra da dağlara kaçmıştı.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ömer Samed, Pazartesi günü Amerika’nın Sesi’ne hükümet güçlerinin Paktiya’da, bölge halkının ve yetkililerinin yardımıyla en az 40 şüpheliyi yakaladığını açıkladı. Ömer Samed, yakalananların şu veya bu şekilde Taliban ve El Kaide artıklarıyla ilişkileri bulunduğunu da belirtti. Samed, yakalanan kişilerin sorgusunun devam ettiğini ve kaç kişinin yargılanacağının şimdilik bilinmediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG