Erişilebilirlik

Hindistan: 'Saldırılardan İslamcı Militanlar Sorumlu' - 2003-08-26


Hindistan Başbakan Yardımcısı Lal Krişna Advani, Pakistan’ın, Bombay’da meydana gelen saldırıları kınamasını basit bir formalite olarak niteledi. Lal Krişna Advani, kınamanın samimi olduğunu göstermesi için Pakistan’ın Hindistan’da aranan 19 terörist zanlısını teslim etmesini istedi.

Advani, dün Bombay’da girişilen bombalı saldırılardan İslamcı militanları sorumlu tuttu ve soruşturmanın iki örgüt üzerinde yoğunlaştığını söyledi. Bunlardan biri Pakistan merkezli Laşkarı Tayibe, diğeri ise Hindistan’da faaliyet gösteren Hint İslamcı Öğrenci Hareketi. Bu örgütlerden Laşkarı Tayibe, nüfusun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Hindistan Keşmiri’nin bağımsızlığı ya da Pakistan’a bağlanması için yıllardır silahlı mücadele veriyor. Advani, dünkü saldırılarla ilgili olarak Pakistan’ı suçlamadı ancak İslamabad hükümetinin, sadece Keşmir değil tüm Hindistan’da terör eylemlerine giriştiğini iddia etti. Başbakan Yardımcısı şöyle dedi:

”Komşumuzun bize karşı açtığı terörist savaş Jamnu Keşmir’le sınırlı değildir.”

İki taksinin bagajına yerleştirilen bombaların kalabalık yerlerde birkaç dakika arayla infilak etmesi en az 50 kişinin ölümüne, 140 kişinin de yaralanmasına sebep oldu.

Pakistan’ın olayı derhal kınamasına ve saldırıları terörist eylem olarak nitelemesine rağmen, Yeni Delhi hükümeti kınamadan tatmin olmuş gözükmüyor. Nitekim Başbakan yardımcısı Advani de, kınama için 'basit bir formalite' dedi ve Pakistan’ı Hindistan’da istikrarsızlık yaratmaya çalışmakla suçladı. Advani, şöyle devam etti:

“İslamabad hükümeti samimi olduğunu kanıtlamak istiyorsa Pakistan’daki terörist zanlılarını bize teslim etsin”

Hindistan hükümeti, Advani’nin sözünü ettiği terörist zanlılarını, 1993 yılında meydana gelen bir dizi bombalı saldırıyla ilgili olarak yargılamak istiyor. Asker ve sivilleri hedef alan saldırılarda yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Hindistan’ın ticari merkezi olarak bilinen Bombay’da, saldırıdan bir gün sonra, hayat yavaş yavaş normale dِönüyor.

XS
SM
MD
LG