Erişilebilirlik

26 Ağustos 2003 - 2003-08-26


Irak konusu, Amerikan gazetelerinin bugünkü sayılarında ana gündemi oluşturmayı sürdürüyor.

Washington Post gazetesinde yer alan bir haber, Irak’taki Amerikan askerlerinin savaş sonrası kayıplarının, savaştaki asker kaybına eşit hale geldiğini yazıyor.

Aynı gazetede yer alan bir başka makale, Irak’ın yeniden yapılandırılması amacıyla, Bush yönetimine acilen uluslararası işbirliğine gitme çağrısında bulunuyor.

Makalenin yazarı, geçmişte Türkiye yanlısı girişimleriyle tanınan, Demokrat Senatör Robert Byrd.

Senatör Byrd, yorumunda şunları yazıyor:

"Askerlerimizin Irak’ta kurtarıcı olarak karşılanacağı yönünde daha önce güvence verilmiş olmasına rağmen, bu askerler her geçen gün daha çok saldırıya uğruyor. Geçen hafta, Bağdat’taki Birleşmiş Milletler binasının bombalanması, Amerika’nın sağlam bir Irak politikasından yoksun olduğunu ortaya koydu. Amerikan halkına, Irak’ta barışın sağlanmasının zaman alacağı söylenmişti. Ancak, Irak halkının yaşadığı hayal kırıklığı, gün geçtikçe artıyor. Şimdi uluslararası topluluktan işbirliği için yardım istemenin tam zamanıdır Bu işbirliği çağrısı, yalnızca Irak’ta barış ve güvenliğin yeniden sağlanması değil, aynı zamanda bu ülkenin yönetiminin Iraklılara devri amacıyla da yapılmalı. Washington’un Birleşmiş Milletler ile ilişkilerini yeniden canlandırdığı bu günlerde, bu ilişkilerin çok yönlü görüş alışverişi düzeyinde tutulması gerekiyor."

İsrail ve Filistinliler arasındaki barış ümitlerinin yeniden suya düşmesi de, Amerikan gazetelerinin güncel konuları arasında bulunuyor. Christian Science Monitor gazetesi, Bush Yönetimi’ne Ortadoğu barış planını uygulayabilmesi için daha girişken politika izlemesini öneriyor.

"Başkan Bush, iki ay önce İsrailliler ve Filistinliler arasında barış sağlamak için bir plan hazırladı. Bush, planda, 2005 yılına kadar bir Filistin devleti kurulmasını öngörüyor ve bu şekilde Arap teröristlerin Amerika’ya saldırı bahanelerini ortadan kaldırmayı hedefliyordu. Ancak geçen hafta bu ülkede yaşanan şiddet olaylarının ardından Bush planı aynı Oslo Barış Planı gibi ciddi yara aldı. Eğer plan tamamen başarısızlığa uğrarsa, bu bölgede yeni şiddet olaylarının yaşanması kaçınılmaz olur. Amerika’nın hem İsrail, hem de Filistinlilerin iç politikalarına artık doğrudan müdahale etmesinin zamanı geldi. Bush Yönetimi, bir yandan Yasır Arafat’a karşı Başbakanı Mahmut Abbas’ı desteklemeli diğer taraftan da İsrail’in aşırı sağcı politikacılarını kontrol altına almalıdır."

Libya’nın uluslararası teröre verdiği desteği kesme yolunda adımlar atmasıyla birlikte, bu ülkeye yönelik Birleşmiş Milletler ambargosunun kaldırılmasına çalışılıyor. Bununla birlikte New York Times gazetesi, yaptırımların kaldırılmasının, Libya’nın uluslararası topluma geri kazandırılması için yeterli olmayacağı görüşünde.

Gazete, Libya konusunda Bush yönetimine şu yönde çağrıda bulunuyor:

"On yıl süren baskıların ardından Libya, uluslararası terörizme verdiği desteği kesti ve 1988 yılında bir Pan Am yolcu uçağının İskoçya’da düşürülmesi olayını üstlendi. Bunun sonucu olarak Birleşmiş Milletler, bu ülkeye uyguladığı yaptırımları tamamen kaldırma hazırlığında. Aynı şekilde Washington da, Libya’nın geçmişteki terörist faaliyetleriyle ilgili olarak Amerika’nın uyguladığı yaptırımlarını kaldırmalıdır. Yaptırımlar, amaçları sınırında kalındığı sürece, başka devletlere yönelik son derece etkili bir baskı aracı işlevi görüyor. Amacından çıkması durumunda ise, yaptırımlar işlevini yitiriyor."

XS
SM
MD
LG