Erişilebilirlik

Iraklı Şii'lerden İntikam Çağrısı - 2003-08-25


Irak'ta nüfuzlu bir Şii grubun lideri olan Ayetullah Muhammed Sa'id El Hakim’in bürosunun yanında patlayan bomba, El Hakim’in yaralanmasına, üç koruma görevlisinin ise ölümüne yol açtı. Said el Hakim’in lideri olduğu Şii grup, saldırıdan devrik Saddam Hüseyin rejiminin destekçilerini sorumlu tuttu.

El Hakim’in amcasının Bağdat’taki geçici yönetimin üyelerinden olması, rakip Şii gruplar tarafından hoş karşılanmıyordu. Hatta Amerika’yla işbirliği yapan herkesin öldürülmesini isteyen Şiiler bile var. Nitekim savaştan sonra, Necef’te, Şiilerin en kutsal saydığı camilerden birinin önünde, başka bir Şii lider rakip gruplar tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü.

Bu arada, Uluslararası Kızıl Haç örgütü, Irak’taki personel sayısını azaltmaya karar verdi. Örgüt sözcüsü Nada Jumani, geçen hafta Birleşmiş Milletler bürosuna yapılan bombalı saldırıda bir Kızıl Haç görevlisinin öldüğünü, bir diğerinin de yaralandığını bildirdi. Kızıl Haç’ın saldırılara hedef olabileceği yolunda ihbar alındığını belirten sözcü, kum torbalarıyla çevrili büroda yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Personel sayısını azaltma kararı vermek kolay olmadı. Bu karar, en azından Bağdat’ta, bazı çalışmalarımızı azaltmak anlamına gelecek ki bundan hiç memnun değiliz."

Saldırı uyarısının ciddiye almak için yeterli sebep bulunduğunu belirten Jumani, tehdidin artması halinde, Kızıl Haç'ın Irak’taki çalışmalarını tamamen durdurabileceğini de belirtti.

Birçok insani yardım kuruluşu, Birleşmiş Milletler merkezine düzenlenen ve 24 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından, bölgedeki çalışmalarını azaltmaya başlamıştı. Kızıl Haç’ın Irak’taki yardım operasyonlarında, 100’ü yurtdışından dönen Iraklı'lar olmak üzere yaklaşık 800 kişinin çalıştığı tahmin ediliyor.

Jumani, özellikle sivilleri hedef alan son saldırıların başta yabancılar olmak üzere herkesi kaygılandırdığını, güvensizlik duygusunun artmasına neden olduğunu söyledi: Cumali şöyle konuştu:

"Şu anda, Bağdat’ta, ister Iraklı olsun ister yabancı hiçkimse can güvenliğinden emin değil. Saldırılarda ayırım yapılmıyor. Dolayısıyla şiddet olaylarından herkes etkileniyor."

Kızıl Haç sözcüsü, personel sayısında indirim olsa da örgütün şu veya bu şekilde Irak’taki yardım operasyonlarını sürdürmeye kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG