Erişilebilirlik

Gazze'den İsrail'e Roket Saldırısı - 2003-08-24


İsrail ordusu, Filistinli militanların Gazze’den İsrail’e yeni bir uzun menzilli roket attıklarını bildirdi.

Fırlatılan roket İsrail’in Aşkelon kenti yakınlarında bir plaja düştü. Tahribat ya da yaralı olup olmadığı konusunda bir açıklama yapılmadı. İsrail ordusuna göre roket, Gazze’den daha önce fırlatılan diğer roketlere oranla İsrail topraklarında daha uzağa düştü. Roketin fırlatılması, Filistinli güvenlik yetkililerinin Mısır’dan Gazze’ye silah sokmakta kullanılan 3 tüneli kapattıklarını bildirmelerinden sonra meydana geldi. Yetkililer 9 silah kaçakçısının yakalandığını açıkladı.

Amerika’nın Sesi muhabirinin bölgeden verdiği habere göre, Filistin lideri Yaser Arafat ve Başbakan Mahmut Abbas’ın, Filistin güvenlik güçlerinin kim tarafından kontrol edileceği konusunda anlaşamadıkları gözleniyor. Sözkonusu anlaşmazlık, uluslararası arabulucuların Yaser Arafat’dan, Başbakan Abbas ve güvenlikten sorumlu bakan Muhammed Dahlan’a silahlı gruplara karşı sıkı önlemler almaları konusunda tam yetki vermesini istemeleri üzerine ortaya çıktı.

Buna karşılık Yaser Arafat, güvenlik güçlerinin kontrolüyle ilgili tam yetkinin Nasır Yusuf’a verilmesini önerdi. Nasır Yusuf, Arafat’ın önde gelen destekleyicilerinden biri. Uzmanlar, bunun gerçekleşmesi durumunda Güvenlik Bakanı Muhammet Dahlan’ın saf dışı kalacağı görüşünde.

İsrail ve Amerika, parçalanmış Filistin güvenlik güçlerinin tek bir çatı altında Dahlan’ın komutasında toplanması konusunda Başbakan Abbas ve Arafat’a baskı yapıyor. Fakat bazı Filistinli yetkililere göre Nasır Yusuf’un Arafat’a çok yakın olması, Filistin yönetimi içinde reform yapılmasını engelleyebilecek.

Yaser Arafat, uluslararası baskılar sonucunda istemediği halde iktidarı paylaşmayı kabul etmiş ve Mahmud Abbası’ı başbakan olarak atamıştı. Abbas ise göreve geldikten sonra Muhammed Dahlan’ı asayiş ve güvenlikten sorumlu bakan olarak atadı.

Ancak Filistinli yetkililer Dahlan’ın görevini gerektiği gibi yerine getiremediğini çünkü Arafat’ın hala güvenlik kuvvetlerinin büyük bölümünü kontrol ettiğini vurguluyor.

Öte yandan Mahmud Abbas hükümeti, Filistinli militanları yeni bir ateşkesi kabul etmeye ikna için çalışıyor. Militanlar, Haziran ayında ilan edilen ateşkesi, Hamas lideri Ebu Şenab’ın İsrail tarafından öldürülmesi üzerine bozdu. Ebu Şenab’ın öldürülmesi, Kudüs’te Hamas’ın bir otobüse düzenlediği ve 20 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıya misilleme olarak gerçekleşti.

XS
SM
MD
LG