Erişilebilirlik

En Pahalı Kent: Oslo; İstanbul 45'inci Sırada - 2003-08-23


Oslo'ya gidiyorsanız, cüzdanınızı iyice doldurun!

Yeni bir araştırma Norveç başkentinin dünyanın en pahalı kenti ünvanını, Tokyo'dan aldığını ortaya koydu.

İsviçre'nin UBS Bankası tarafından yapılan araştırmaya göre, Norveç Kron'unda görülen değer artışı ve buna karşılık Japon parası Yen'in değer yitirmesi, Oslo'nun, liste başında Tokyo'nun yerini almasına yolaçtı.

UBS'in dünyanın 70 büyük kentini kapsayan araştırmasına göre, İstanbul pahalılık sıralamasında 45'inci sırada. Dünyanın en pahalı kentleri sıralamasında Oslo'yu, Hong Kong, Tokyo ve New York izliyor. Dünyanın en pahalı 15 kenti arasında ayrıca Zürih, Kopenhag, Londra, Şikago, Paris, Helsinki ve Los Angeles yeralıyor.

Zürih'teki satın alma gücü esas alınarak yapılan araştırmaya göre, en ucuz kentler, Hindistan'da Mumbay (Bombay), Arjantin'de Buenos Aires, Ukrayna'da Kiev ve Pakistan'da Karaçi.

Ücretler sıralamasında ise yine Zürih esas alınarak yapılan araştırmaya göre, İstanbul 70 kent arasında 42'inci sırada. İstanbul'da ortalama ücret, Zürih'tekinin yaklaşık yüzde 18'i kadar.

Araştırmada, bir büyük hamburger satınalabilmek için bu 70 kentte ne kadar çalışmak gerektiği de yine, ücretler, çalışma saatleri esas alınarak hesaplanmış. Buna göre, İstanbul, Zürih'tekinin yüzde 34.4'ü kadar olan satın alma gücüyle 43'üncü sırada yeralıyor. İstanbul'da bir hamburger için ortalama 36 dakika çalışmak gerekiyor. Atina'da satın alma gücü Zürih'tekinin yüzde 46.7'sine eşit ve 21 dakika çalışma karşılığında bir hamburger alınabiliyor.

XS
SM
MD
LG