Erişilebilirlik

Powell İsrail ve Filistin'i Uyardı - 2003-08-22


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Ortadoğu’da yeniden patlak veren şiddet olaylarının barış sürecini durdurmaması için İsrail ve Filistinlilere çağrıda bulundu.

Uluslararası barış planının tehlikeye atılmamasını isteyen Powell, Filistin lideri Yaser Arafat’tan, emrindeki güvenlik güçlerini Başbakan Mahmud Abbas’a devretmesini talep etti.

Powell, Arafat’tan bu yönde adım atarak, Filistin Başbakanı Mahmut Abbas’ın emniyeti sağlamasına yardımcı olmasını da istedi.

Amerikan Dışişleri Bakanı’nın bu çağrısı, Hamas ve İslami Cihad’ın, İsrail’e karşı saldırılara son verme kararlarından vazgeçtiklerini açıklamasının ardından geldi.

Her iki örgüt, dün Hamas'ın siyasi liderlerinden İsmail Ebu Şanab’ın İsrail'in dün düzenlediği füze saldırısında öldürülmesinin ardından, ortak bildiri yayımlayarak İsrail’e yönelik saldırılarının süreceğini ilan etmişti.

Böِlgede gerginlik, Salı günü bir Hamas militanının Tel Aviv’de 20 kişinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırısı düzenlemesinin ardından yükseldi.

İsrail tankları ve askeri birlikleri dün sabahtan itibaren Cenin ve Nablus kentlerine girdi. İsrail birlikleri ayrıca bu sabah da, Gazze Şeridi'nin kuzeyini güneyine bağlayan anayolda yeniden keserek böِlgeyi ikiye böِldü.

İsrail ordusundan yüksek rütbeli bir güvenlik yetkilisi, Hamas liderlerinden İsmail Ebu Şanab ve iki korumasının öldürülmesiyle ilgili olarak “Bu daha başlangıç” dedi.

XS
SM
MD
LG