Erişilebilirlik

Bağdat'taki Saldırıda BM Özel Temsilcisi de Öldü - 2003-08-19


Bağdat’ta, Birleşmiş Milletler merkezine bomba yüklü kamyonla girişilen saldırıda en az 20 kişi öldü. Ölenler arasında Birleşmiş Milletler Temsilcisi Sergio Viera de Mello da bulunuyor. Bağdat’ta Birleşmiş Milletler merkezi olarak kullanılan Canal otele girişilen saldırıda, bomba yüklü kamyon, de Mello’nun bürosunun hemen altında infilak etti. Saldırıda binanın bir bölümü çökerken çok sayıda görevli enkaz altında kaldı. Ölenler arasında Irak vatandaşları ve uluslararası görevliler de bulunuyor. Başkan Bush saldırıyı sert bir dille kınadı ve saldırganları uygar dünyanın düşmanı olarak niteledi.

Amerika Savunma Bakanlığı yetkilileri, Bağdat’taki Birleşmiş Milletler Binasında meydana gelen patlamanın arkasında, daha önceki bombalamalarda olduğu gibi, bir terörist gruptan şüphelendiklerini söylüyor.

Birleşmiş Milletler’de 25 yıldır görev yapan ve insani yardım çalışmalarıyla öne çıkan Sergio Vieira de Mello, geçen yıl Eylül ayında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları özel temsilciliğine getirilmişti. Mayıs ayında da Irak’taki yeniden imar çalışmaları için BM Özel Temsilcisi olarak görevlendirilen Vieira De Mello’nun Irak'la ilgili görev süresi dolmak üzereydi.

Vieira De Mello, Doğu Timor’un bağımsızlığa geçişine yardımcı olmuş, Kamboçya, Sudan, Lübnan, Rwanda, Mozambik ve eski Yugoslavya’da görev yapmıştı. Brezilya’lı diplomat 55 yaşındaydı. Paris’teki Sorbonne Üniversitesinden 2 doktora derecesi bulunan Vieira de Mello evli ve iki çocuk babasıydı.

XS
SM
MD
LG