Erişilebilirlik

'Teröre Karşı İşbirliği Artıyor' - 2003-08-18


Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Pat Roberts, El Kaide örgütü yönetiminden pek çok kişinin tutuklandığını söyledi. Örgüt liderlerinin yüzde 60’ının yakalandığını belirten Senatör, teröre karşı uluslararası işbirliğinin de artmakta olduğuna işaret etti.

Cumhuriyetçi Partili Senatör, örgütün güneydoğu Asya’daki operasyonlarını yürüttüğüne inanılan kişinin yakalanmasının, terör şebekesini için çökertici nitelikte olduğunu söyledi:

"Bu kişinin yerini almaya çalışanlar olacaktır. Ancak operasyonları yürütenin ele geçmesi sorunlara yol açacaktır."

Cemaat-ül İslam olarak bilinen terör örgütünün Güneydoğu Asya’daki lideri olduğu sanılan Hambali’nin yakalanmasını ABD Başkanı George W. Bush açıkladı. Hambali’nin dünyanın en tehlikeli teröristlerinden olduğunu söyleyen Bush, geçen yıl Endonezya’nan Bali kentinde meydana gelen bombalama olayından da Hambali’nin sorumlu olduğunu sandıklarını kaydetti.

Şüphelinin, Ekim ayında Tayland’ın Bangkok kentinde yapılması planlanan Asya-Pasifik zirvesine de saldırı düzenlemesi bekleniyordu. Bu konuda kesin bilgisi olmadığını söyleyen Senatör Roberts, şöyle konuştu:

"İstihbarat komitesinde tehditlerle ilgili olarak her hafta yeni bilgiler, uyarılar alıyoruz. Dünyanın belli yerleri bu sorunlarla her zaman karşı karşıya. Bu nedenle Hambali’nin yakalanıp tutuklanması çok önemli bir gelişme."

Senatör Roberts, tutuklama olayının, uluslararası işbirliğinin önemini de gösterdiğini kaydetti.

CNN televizyonunda çıktığı programda, Suudi Arabistan konusunda sorulan bir soru üzerine Roberts, şöyle dedi:

"İlişkilerimizin şimdi çok daha iyi olduğuna inanıyorum. Onlar için 11 Eylül saldırısıkadar önemli olan Riyad’daki saldırıdan sonra Suudi Arabistan’la istihbarat alanında işbirliğimiz arttı. Kendi güvenlik güçlerinde de önemli kayıplar vererek, 200 kişiyi tutukladılar."

Senatör Roberts, Mayıs’ta Riyad’da yapılan saldırının, Suudi Arabistan’ı uyandırdığını kaydetti. Aynı programa çıkan, Suudi Arabistan hükümetinin dış politikadaki baş danışmanı Adil el Jubeir ise, olay üzerine ülkesinin büyük bir şok geçirdiğini söyledi:

"Normal şekilde yaşayan insanlar, durup dururken öldürülünce, büyük bir şaşkınlığa uğrayarak eyleme geçtik."

El Jubeir, İngiliz Havayollarının Suudi Arabistan’a seferlerini iptal etme kararının, Suudi kaynakların terör zanlılarını sorgularken elde ettiği bilgilere dayandığını söyledi.

XS
SM
MD
LG