Erişilebilirlik

Hayat Normale Dönüyor - 2003-08-17


Kuzey Amerika tarihindeki en büyük çaplı elektrik kesintisinden sonra tüm büyük kentlere yeniden elektrik verildi. Yürütülen soruşturma ise kesintinin Amerika’nın Orta Batı bölümündeki Ohio eyaletinde başladığına işaret ediyor. Yetkililer kesintiye Ohio eyaletindeki Cleveland kenti yakınlarında bulunan üç elektrik aktarım hattındaki arızanın sebep olduğunu belirtti. Amerika’ya elektrik dağıtımı yapan ağın bilgisayar sisteminin herhangi bir arızanın sadece yerel alanlarda kalmasını sağladığını ve yayılmasını engellediğini belirten yetkililer buna rağmen kesintinin Amerika'nın 8 eyaleti ve Kanada’nın bazı bölgelerine yayılacak kadar genişlemesinin sebebini henüz bilmiyor.

Teknik ekipler elektrik santrallerini tam kapasitede işler hale getirmeye çalışırken yetkililer New York, Detroit ve diğer kentlerde halka enerji tasarrufu yapması için çağrıda bulundu. Yetkililer ayrıca önümüzdeki günlerde kısa süreli kesintilerin devam edeceği konusunda uyarılar yapıyor.

Neredeyse 29 saat süren kesintiden sonra New York’un her yerine yeniden elektrik verildi. Cuma gece yarısından sonra başlayan metro seferleri dün sadece küçük gecikmelerle işler hale geldi. Fakat New York’taki havaalanlarında bazı aksaklıklar devam ediyor.

New York eyaletinin geri kalan kısmıyla elektrik kesintisine uğrayan diğer yedi eyalet ve Kanada’nın kesintiden etkilenen bölgelerine de elektrik verildi. Kuzey Amerika’yı etkileyen bu en büyük çaptaki elektrik kesintisi 50 milyon kişiyi etkiledi. Yetkililer kesintinin nedenlerini araştırırken New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg New York yerel elektrik şirketinin suçlanmaması gerektiğini söyledi. Bloomberg şöyle dedi: "Herkes yerel elektrik şirketini suçlamak istiyor. Oysa bence şirket gayet iyi çalıştı. Daha iyi şeyler yapabileceklerine eminim. Fakat onların da başka sorunları vardı."

Elektrik kesintisi, New York ve Michigan eyaletleri ile Kanada’nın Ontario bölgesini birbirine bağlayan elektrik ağındaki bir sorun nedeniyle meydana geldi. Cuma günü Amerikalı ve Kanadalı yetkililer sistemdeki zayıflıkları saptayabilmek için bir ekip kurdu. Amerika Enerji Bakanı Spencer Abraham dün New York'ta yaptığı konuşmada sorunun sebebini bulmanın vakit alacağını söylerken şöyle konuştu: "Şu anda bir tahminde bulunamıyoruz. Bu tip sorunların kaynağını belirlemek zaman alır. Sistem şu anda çalıştığı için mutluyuz. Bakanlığımızın ele aldığı diğer konu, bu kesintinin yan etkileri... Özellikle Orta Batı bölgesinde petrol rafinerilerinin nasıl etkilendiğini anlamaya çalışıyoruz. Bu etkilerin maliyetini belirlemek için daha erken olduğunu düşünüyoruz ama eninde sonunda maliyet ortaya çıkacak."

New York eyalet valisi George Pataki’yse eyaletteki olağanüstü durumun sıcak ve nemli havalarda enerji ihtiyacının artması nedeniyle devam edeceğini belirtti. Pataki ayrıca New York’ta halkın elektrik tasarrufunda bulunmasını övdü. Pataki, "New Yorklular bir takım gibi omuz omuzaydı; herkes komşularını, ailelerini ve birbirlerini kolladı. Elektrik tasarrufunda bulunmaları ise içinde bulunduğumuz zor durumdan daha çabuk kurtulmamızı sağlayan örnek bir davranış" dedi.

Aşırı sıcaklardan biraz olsun kurtulmayı amaçlayan New Yorklular ise havuzlara akın etti. New York’taki plajlar kirlilik oranının yüksek olması nedeniyle dün de kapalıydı. Elektrik kesintisinin kanalizasyon sisteminde oluşturduğu arıza nedeniyle arıtılmamış milyonlarca litre atık denize boşalmıştı. Dün erken saatlerde işbaşı yapan çöpçüler, New Yorkluların atmak zorunda kaldığı bozulmuş yiyecekleri toplamaya başladı.

Ekonomistler bu kesintinin New York'a maliyetini hesaplamaya çalışıyor. 29 saatlik kesintinin New York’taki restoran, otel ve tiyatrolara 800 milyon dolara malolduğu tahmin ediliyor.

XS
SM
MD
LG