Erişilebilirlik

Depremin 4. Yıldönümü - 2003-08-17


Türkiye, dört yıl önce yaşanan 17 Ağustos depreminin yıldönümünde, felaketi bir kez daha hatırlıyor.

17 Ağustos Körfez depreminde hayatını kaybedenler bugün düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı. Etkinliklerde bir yandan da, yaraların sarılması için yapılanların muhasebesi yapılırken, benzer felaketlerin tekrar yaşanmaması için alınacak önlemler bir kez daha masaya yatırıldı.

Dört yıl önce, insanları uykuda yakalayan 7.4 büyüklüğündeki sarsıntı, bir dakika bile sürmedi. Fakat arkasında bıraktığı acı, aradan geçen yıllara rağmen hala canlığını koruyor. Depremin resmi bilançosu 17 bin 127 ölü, 43 bin 953 yaralı olarak kayıtlara geçti. Yaşayanları ise, çok daha zorlu bir süreç bekliyordu. Hem kaybettiklerinin acısını taşımak, hem de zor koşullar altında yaşam mücadelesini sürdürmek zorundaydılar. Felaket dört yıl önce saat 03:02'de yaşanmıştı. Dört yıl sonra ise depremin merkezi olan Gölcük'te bu kez kimse uyumuyordu. Anma etkinliklerinin merkezi olan Barbaros Hayrettin Lisesi’nin bahçesinde, gökyüzüne, yaşamlarını yitirenlerin anısına beyaz balonlar uçuruldu. Depremde ölenlerin ad ve fotoğraflarının bulunduğu standlarda mumlar yakıldı. Bu acının bir kez daha yaşanmaması için çağrılar yapılarak, unutmaya ve unutturmaya karşı duyarlı olunması istendi.

Eskişehir'de yıkılan Tarhan apartmanın altında kalan 32 kişi için apartmanın bulunduğu yere yaptırılan deprem tabelasının önüne çelenk kondu ve saygı duruşunda bulunuldu. Yapılan konuşmalardaki talepler Gölcük'tekinden farklı değildi: “Unutmayın, unutturmayın...” Bu çağrıya destek veren Eskişehir'li berber Necati Akceylan, önceki 17 Ağustoslarda olduğu gibi, bugün de müşterilerini ücretsiz traş etti.

Depremde yıkılan ya da ağır hasar gören 34 bin 275 konuta karşılık, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Dünya Bankası ile çeşitli hibeci kuruluşlar tarafından toplam 17 bin 778 kalıcı konut yaptırıldı. Ancak, onbinlerce depremzede hala prefabrik evlerde yaşıyor.

4 yılda 11,351 sarsıntı yaşayan Türkiye, şimdi, yeni depremlere, özellikle de İstanbul depremine hazırlanmaya çalışıyor. Fakat ortaya çıkan tablo ne yazık ki, pek de olumlu değil. Yapılan araştırmalar, böye bir hazırlık için 10 yıl süre ve 10 milyar dolar paraya ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bu konuda tek sevindirici haber başta okullar ve sağlık kuruluşları olmak üzere İstanbul’daki kamu binalarının sağlamlaştırılması için Dünya Bankası'nın katkıları ve Hazine Müsteşarlığı'nın desteğiyle 400 milyon dolar ödenek ayrılması.

Türkiye çapınnda konutların yüzde 85'i, zorunlu olmasına rağmen deprem sigortasına sahip değil. Depremin acılarını bizzat yaşayan İzmit'in Saraybahçe ilçesinde yapılan bir anketin sonuçlarına göre, vatandaşların yüzde 61’i olası bir depreme karşı önlem almamış durumda.

Depremin yıldönümünde herkes kendine göre bilançolar çıkarırken, bakanlar kurulu yarın Adapazarı’nda toplanacak. Bunu bir fırsat olarak gören kent halkı da, taleplerini hükümete iletmeye hazırlanıyor. Kentin sorunlarının bir dosya halinde Başbakan Erdoğan’a sunacak olan Sakarya Valisi Mustafa Cahit Kıraç, sivil toplum örgütleri, oda ve dernek başkanlarıyla toplantı üstüne toplantı yapıyor.

XS
SM
MD
LG