Erişilebilirlik

'Hambali Büyük Bir Eyleme Hazırlanıyordu' - 2003-08-16


Tayland Başbakanı Tahsin Şinavatra, hafta başında yakalanan Riduan bin İsamuddin’in, Taylan’da büyük bir eylem hazırlığı içinde olduğunu söyledi.

Başbakana göre, Hambali takma adıyla bilinen İsamuddin, Ekim ayında yapılacak Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu sırasında saldırı planlıyordu. Ekonomik zirveye, bölge ülkeleri liderleriyle birlikte Başkan Bush’un da katılması bekleniyor.

Başbakan Şinavatra, Hambali’yle birlikte yakalanan kişilerden ve diğer kaynaklardan elde edilen istihbaratın zanlıların Tayland’da çeşitli terör eylemleri planladıklarını gösterdiğini söyledi ve ”planlanan eylemlerin Asya Pasifik zirvesini hedef aldığı anlaşılıyor..” dedi.

36 yaşındaki Hambali, Güneydoğu Asya ülkelerinde faaliyet gösteren Cemaat-ül İslami adlı radikal grubun liderliğini yapıyor. Geçen yıl Bali’de 202 kişinin ölümüyle sonuçlanan diskotek saldırısı, önceki hafta başkent Cakarta’da Marriot otelinin bombalanması ve son yıllarda Endonezya’yı kana bulayan bir dizi tedhiş eyleminden de bu örgüt sorumlu tutuluyor.

Sadece Endonezya’da değil, Malezya, Singapur ve Filipinler’de de uzun bir süredir aranan Hambali’nin, el Kaide örgütü ve lideri Usame Bin Ladin’le yakın ilişkisi olduğu ileri sürülüyor.

Hambali, başkent Bangkok’un 50 kilometre doğusunda Ayuthaya kentinde ele geçirildi.

Son haberlere göِre, Hambali’nini yakalanmasına Pakistan’da üst düzey bir Dl Kaide liderinin, Tayland’da planlanan teröِrist eylemler için, kendisine büyük miktarda para havalesi göِndermesi yolaçtı.

Hambali’nin, parayla ilgili olarak, Endonezya’da, telefonu polis tarafından dinlenen bir kişiye bilgi verdiği ve yerinin bu yolla tespit edildiği öğrenildi.

Haberlere göre, Amerikan ajanlarının da katıldığı operasyondan sonra Hambali Amerikalı yetkililere teslim edildi.

XS
SM
MD
LG