Erişilebilirlik

İran Ulusal Direniş Konseyi’nin Washington Bürosu Kapatıldı - 2003-08-16


Amerika, İran’ın dini rejimine karşı mücadele eden Halkın Mücahitleri Örgütü’nün siyasi kanadı İran Ulusal Direniş Konseyi’nin Washington’daki bürosunu kapattı.

Ancak İran’ın resmi yayın organı, Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın kapatma kararının göstermelik olduğunu savundu.

İran Radyosu, büro kapatma işlemini, Amerika’nın terörle mücadele ederken uyguladığı çifte standardı düzeltme yolunda bir adım olarak nitelerken; İran televizyonu da benzer bir yorumda bulundu.

Büro, Halkın Mücahitleri, Amerikan hükümeti tarafından terörist örgüt olarak kabul edilse de, başkentte serbestçe faaliyet göِsteriyordu. Bu durum dün itibariyle değişti.

Kararın Amerikan hükümetinin resmi yayın organı Federal Register’de yayınlanmasından sonra İran Ulusal Direniş Konseyi’nin başkentteki bürosu güvenlik görevlileri tarafından mühürlendi.

Konseyin ilişkisi olduğu Halkın Mücahitleri Örgütü, 1999 yılında, Amerika tarafından terörist örgüt listesine konulmuştu. Buna rağmen İran Direniş Konseyi’nin Washington’daki bürosu basın toplantıları düzenlemek de dahil olmak üzere faaliyetlerini sürdürüyordu.

Konsey, geçtiğimiz yıl yaptığı bir basın toplantısında, İran’daki iki şüpheli nükleer tesisle ilgili bilgileri kamuoyuna açıklayarak dikkatleri üzerine çekmişti.

Konseyin Washington’daki varlığını sürdürmesi başta İran olmak üzere çeşitli ülkelerin eleştirilerine hedef oluyor, Bush yönetimi çifte standart uygulamakla suçlanıyordu.

Kapatma kararı, Başkan Bush’un 2001 yılında imzaladığı teröِrle mücadele kararnamesiyle ilgili.

Haberlere göِre, Konsey bürosunun kapatılıp kapatılmaması uzun bir süredir yönetim içinde tartışılıyordu.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın, İran Ulusal Direniş Konseyi’nin, teröِrist ِörgüt olarak nitelen Halkın Mücahitleri Örgütü’yle organik bağları bulunduğunu, dolayısıyla kapatılması gerektiğini savunduğu öğrenildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ayrıca, Konseyin Halkın Mücahitleri Örgütü’nün terörist faaliyetlerini desteklediği yolunda kanıtlar bulunduğunu da ileri sürdü.

Şah rejimine karşı kurulan Halkın Mücahitleri Örgütü, İran’da, 1979 yılındaki dinci devrimi başlangıçta desteklemiş ancak sonra yurt dışına kaçmak zorunda kalmıştı.

Örgüt, yıllardır, Irak’ta, Saddam Hüseyin’in himayesinde kurduğu kamplardan İran’a karşı saldırılarda bulunuyordu.

Halkın Mücahitleri Örgütü, İran yetkilileri ve güvenlik güçlerine karşı sayısız saldırıdan sorumlu tutuluyor. Bunlar arasında 1981 yılında Tahran’da 70 üst düzey yetkilinin öldüğü bombalı bir saldırı da var.

ABD'nin büro kapatma kararı öncesinde, Haziran ayında, Fransa’da benzer bir uygulaya gidilmiş ve örgüt mensubu birçok kişi tutuklanmıştı. Bunlar arasında gurubun lideri Meryem Rajavi de vardı. Tutuklamalar öِrgüt taraftarlarını ve sempatizanlarını kızdırmış, Avrupa genelinde birçok protesto gösterisi düzenlenmişti. Gösterilerde kendini yakmaya çalışanlardan ikisi hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG