Erişilebilirlik

Yüzbinlerce Kişi Metroda Mahsur Kaldı - 2003-08-15


Elektrik kesintisi, Ağustos ayının cehennem sıcağında Amerika’nın en kalabalık bölgesini etkiledi.

New York’tan Michigan’a kadar olan bölgedeki nükleer elektrik santrallerinin devre dışı kalması yüz binlerce kişinin metroda ya da asansörlerde mahsur kalmasına neden oldu.

New Yorklular boğucu hale gelen bürolarından çıkarak sokaklara döküldü, bir çoğu boğucu sıcak altında evlerine yürüyerek gitmek zorunda kaldı.

Tam da akşam kalabalığının başlayacağı sıralarda trafik ışıklarının da sönmesi kargaşaya yol açtı, bir çok bölgede trafik polisleri devreye girerek araç akışını düzene sokmaya çalıştı.

Amerikan havacılık yetkililerinin New York, Cleveland, Ottawa, ve Toronto’daki havaalanlarına olan uçuşları iptal etmesi nedeniyle hava trafiği de yavaşladı.

19 milyon New Yorklunun yarısından fazlasının elektriksiz kalması üzerine eyalet valisi George Pataki, acil durum ilan etti. Terörizm korkusunu yatıştırmak için Amerikan hükümeti ve New York’lu yetkililer, kesintinin bir elektrik şebekesindeki arızadan kaynaklandığını açıkladı.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, halkı yatıştırmaya çalıştı.

"Terörizmle ilgili hiçbir kanıt yok ortada. Şu ya da bu nedenle kuzey New York’ta veya güney Kanada’da bir elektrik kesintisi oldu. Bu da, doğuda Connecticut’tan güneyde New Jersey’e, batıda Ohio’ya kadar olan elektrik şebekesini etkiledi."

Elektrik kesintisinin nedeni henüz kesinlik kazanmış değil. Bu konuda Amerika ve Kanada karşılıklı olarak birbirini suçluyor.

Kanadalı yetkililer, kesintiye Amerika’nın Pennsylvania eyaletindeki bir santralin devre dışı kalmasının yol açtığını bildirilirken, bir başka açıklamada ise, nedenin Niagara’daki elektrik santraline yıldırım düşmesi ya da yangın çıkması olabileceği belirtildi. Elektrik şebekesi yöneticileri ise ABD ile Kanada arasındaki yüksek gerilim hatlarında bir arıza olabileceğini bildirdiler.

New York Valisi George Pataki de, kesintinin nedenini bilmediğini, ama Niagara’dan kaynaklanan bir sorun olduğunu sandığını açıkladı.

New York’ta daha önce de, 1965. 1977, 1981 ve 1983 yıllarında da büyük elektrik kesintileri yaşanmıştı.

Vali Pataki geçmişte olduğu gibi bir kesintinin yaşanmaması gerektiğini söyledi ve “Tekrar etmemesi gerekiyordu. Ancak yine oldu ve neden olduğuna dair çok ciddi sorular yöneltmemiz, düşünmemiz gerekiyor” dedi.

ABD Başkanı George W. Bush da, California eyaletinin San Diego kentinde gazetecilere, federal hükümetin elektrik kesintisinin nedenlerini soruşturduğunu söyledi, kesintinin terörist bir saldırıdan kaynaklanmadığının belirlendiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG