Erişilebilirlik

ABD Kamuoyuna Çiçek Aşısı Uyarısı - 2003-08-13


Bir grup bilimadamı, ABD kamuoyunu, çiçek aşısı konusunda uyardı. Uzmanlar, potansiyel sağlık riskleri nedeniyle, belli koşullar oluşmadıkça aşı yapılmamasını tavsiye ediyor.

Uzmanlar, potansiyel sağlık tehlikesi biyolojik silah saldırısından daha fazla olduğu gerekçesiyle, hükümetin, yaygın biçimde kullanılan çiçek aşısı konusunda uyarıda bulunmasını istiyor.

Birçok canlı virüs barındıran aşı, bazı insanlarda hastalığa yol açabiliyor ve bu hastalık başkalarına da bulaşabiliyor.

Uzman grubun başkanlığını yapan Pennsylvania Üniversitesi profesörlerinden Brian Strom, bir araştırmanın da gösterdiği gibi, sadece tıbbi bakım altında kalmayı kabul edenlerin aşılanması gerektiğini söylüyor.

Bush yönetimi bütün Amerikalılar için yetecek ölçüde çiçek aşısı temin etti ve yerel sağlık yetkililerini ülke çapında genel bir aşı kampanyasının nasıl yürütüleceği konusunda bilgilendirdi.

Hükümet, her ne kadar ülkedeki herkesin aşılanmasını tavsiye etmediyse de, isteyen herkese aşı sağlanacağını söyledi. Yönetim, beş yüz bin askeri personelin aşılanmasını istiyor.

Ayrıca, teröristlerin çiçek hastalığı virüsüyle yapabilecekleri muhtemel bir saldırıya karşı görevlendirilecek milyonlarca sağlık ve ilk yardım personelinin de aşılanması gerekiyor ki gönüllü aşı kampanyasına şimdiye kadar sadece 38 bin kişi katıldı.

Doktor Strom ve arkadaşları aşılamanın, çiçek hastalığına karşı yürütülecek genel hazırlık planının sadece bir parçası olması gerektiğini düşünüyor.

"Bu, herkesin aşılanmasını isteyeceğiniz normal bir kamu sağlığı ve normal bir aşılama kampanyası değil. İstediğiniz şey, “terörist bir saldırıya karşı hazırlığın gerekleri doğrultusunda” hedefleri belirlenmiş bir aşılama. Bizim amacımız, aşılanan insanların sayısını değil, hazırlıklı olma oranını artırmak.”

Uzman ekip, şu ana kadar yürütülen çalışmaların Amerika’nın bir biyo-terörist saldırıya karşı hazırlıklı olmasına yardımcı olduğunu ancak daha yapılacak çok iş bulunduğu görüşünde.

Ekip, bir çiçek salgını başlarsa, hemen harekete geçirebilmek için şu ana kadar aşılanan sağlık görevlilerinin ve yardımcı olabilecek diğer insanların kayıtlarının tutulmasını istiyor.

Ayrıca, ABD kamu sağlığı yetkililerinin, yerel topluluklar tarafından yürütülebilecek hazırlıklı olma standartları geliştirmesi gerektiğini söylüyor.

Doktor Strom, ekibinin, çiçek hastalığı konusu üzerinde bu kadar fazla durmanın, kaynakların diğer önemli kamu sağlığı programlarından başka yönlere aktarılmasından korktuğunu belirtiyor ve şöyle diyor:

“Çiçek hastalığının, insanların başka işleri bırakarak bu hastalıkla uğraştığı izole bir kriz olarak değil, kamu sağlığıyla ilgili genel bir hazırlanma sürecinin parçası olarak uzun vadeli bakım anlayışıyla ele alınması gerektiğinin önemli olduğunu düşünüyoruz.”

Uzman ekip, genel bir çiçek aşısı kampanyasının kamu sağlığı kurumlarının bütçelerini de zorlayacağı uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG