Erişilebilirlik

NATO Tarihinde İlk Kez Avrupa Dışında Görev Üstlendi - 2003-08-11


Afganistan'ın başkenti Kabil'de konuşlanan ve 5 bin dolayında barış gücü askeriyle görev yapan Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü’nün komutasını NATO devraldı. İSAF adlı gücün komutasını 10 Şubat'tan beri Almanya ve Hollanda ortak yürütüyordu.

Bu iki ülkeden görevi düzenlenen törenle devralan NATO, böylece 54 yıllık tarihinde ilk kez Avrupa dışında bir operasyonun adımını atmış oldu. Şubat ayından bu yana Almanya ve Hollanda’nın liderlik ettiği ISAF’ta 31 ülkeden 5 bin asker görev yapıyor. Gücün görev yeri ise Birleşmiş Milletler kararıyla, başkent Kabil ve çevresiyle sınırlı.

Devir teslim töreninde Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Almanya Savunma Bakanı Peter Struck ve NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alessandro Minuto Rizzo hazır bulundu.

Bugünkü komuta değişimi, Birleşmiş Milletler’in Afganistan'ın güneyinde bazı bölgelerde faaliyetlerini durdurmasından bir gün sonra gerçekleşti.

Birleşmiş Milletler, son zamanlarda kimliği saptanamayan kişilerin sık sık Afgan yardım örgütü çalışanlarına ve polise karşı saldırıları arttırması hafta sonunda çalışmalarını askıya almıştı. Saldırılardan Taleban militanları sorumlu tutuluyor.

XS
SM
MD
LG