Erişilebilirlik

Asya Turizmi SARS'tan Kurtulmaya Çalışıyor - 2003-08-09


Asya ülkeleri turizm bakanları, SARS salgını sırasında kaybettikleri turizm iş olanaklarını yeniden kazanmak için Çin’in başkenti Pekin’de biraraya geldi.

Amerika’nın Sesi Muhabiri Celia Hatton, Pekin’den verdiği haberde Cakarta’da geçen hafta meydana gelen terör saldırısının beklenmedik şekilde toplantı gündemini değiştirdiğini söylüyor.

Asya ülkelerinin turizm bakanları SARS salgını sırasında uğradıkları milyarlarca Dolarlık kaybı telafi etmenin yollarını arıyorlar.

Ancak bakanlar, zirvenin ardından düzenledikleri basın toplantısında kendilerini SARS yerine terörizm hakkında konuşurken buldular.

Güney Asya ülkelerinin bakanlarının yanı sıra toplantıya katılan Çin, Kore ve Japonya’nın temsilcileri, Jakarta’da 10 kişinin ölümü ve birçok kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırıyı kınadı.

Bakanlar, diğer ülkelere yaptıkları çağrıda, bu son saldırı yüzünden Asya’ya yönelik seyahat uyarısı yayınlamamaları konusunda çağrıda bulundu.

Singapur Turizm Komisyonu başkanı Lim Neo Chian, bölgede turizmin zarar görmesinin teröristler için bir zafer olacağını söyledi:

Lim şöyle konuştu: “Teröristler faaliyetlerimizi engellemek istiyorlar. Saldırıları yüzünden yapmak istediklerimizden vaz geçmemizi ve sinmemizi bekliyorlar. Bunu yapmamız durumunda teröristlerin amaçlarını yerine getirmiş olacağız.”

Turizm zirvesine katılan Çin heyeti ise SARS konusunu konuşmak için istekliydi. Açıklamada artık salgının bölge için bir tehdit oluşturmadığı dile getirildi. Ancak turizmin eski seviyesine dönmesi ise zaman alacak gibi gözüküyor.

Çin Ulusal Turizm İdaresi başkanı He Guangwei, yabancı turistlerin Çin’e büyük kafilelerle dönüşünün yakın olmadığını söyledi:

He’ye göre SARS’a kaşı sağlanan başarıya rağmen pazarın canlanması en az iki ay daha bir süre alacak.

Üstüne üslük Çin’in iç turizmi de bu işten büyük zarar gördü. Salgın nedeniyle evlerine kapanan Çinliler ülkenin turizm endüstrisine milyonlarca Dolarlık kayba neden oldu. Bu nedenle Çin yıllar sonra ilk kez turizm endüstrisinde büyüme yerine gerileme yaşıyor.

Ancak Çinli yetkililer Dünya Turizm Örgütü’nün yıllık toplantısının gelecek Ekim ayında Çin’de yapılacak olmasından oldukça memnunlar. Daha önce toplantının bir başka ülkeye alınması konusunda çağrılar yapılmıştı.

XS
SM
MD
LG