Erişilebilirlik

Batı Nil Virüsü Vakalarında Rekor Artış - 2003-08-08


Üst düzey bir Amerikan sağlık yetkilisi, geçen haftadan bu yana Batı Nil virüsü vakalarının üç kat arttığını açıklayarak, bu yılki rakamların geçen yılki rekor niteliğindeki rakamları da aşabileceği uyarında bulundu. ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nden doktor Julie Gerberding, Atlanta kentinde gazetecilere “rakamların çok hızlı değişmeye başladığını” belirterek “bunun da fazlasıyla kaygı verici” olduğunu söyledi.

Gerberding, virüsün sadece bir haftada yayılması sonucunda şimdiye kadar 16 eyalette 153’ten fazla vakaya rastlandığını açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde dört ülkede 112 vakaya rastlanmıştı.

Yetkililer, çok sayıda insanın enfeksiyon kaptığı uyarısında bulunuyor. Geçen yıl 4 bin 156 kişide Nil Virüsü’ne rastlanmış, bu insanlardan 248’i ölmüştü. 2002 yılında dünyada bilinen en fazla Batı Nil vakasına Amerika’da rastlandı. Şimdiye kadar salgının en yaygın olduğu bölge 111 vaka ve dört ِlümle Colorado eyaleti oldu.

ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nden doktor Julie Gerberding, virüsün batı eyaletlerine doğru yayılmasının beklendiğini de açıkladı. Virüse daha çok Ağustos ile Eylül’ün ilk yarısında rastlanıyor.

ABD'de ilk kez 1999 yılında belirlenen Batı Nil Virüsü sivri sinek sokmasıyla geçiyor.

Batı Nil virüsü, ilk kez 1937 yılında Uganda'nın Batı Nil ilinde görüldüğü için bu adla anılıyor.

Virüsün özellikle yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde beyin ve omurilikte ölümcül olabilen iltihaplanmaya (meningoencephalitis) yolaçtığı 1957 yılında İsrail'de baş gösteren bir salgın sırasında anlaşıldı.

1960'larda Mısır ve Fransa'da da görülen hastalık Amerika'da ilk kez 1999'da sivrisineklerin soktuğu insanların yanı sıra atlar ve kuşlarda görüldü. Başlangıçta sadece güney eyaletlerinde rastlanan hastalık, yaz aylarında sıcaklarla birlikte sivri sineklerin arttığı diğer eyaletlere de yayıldı.

XS
SM
MD
LG