Erişilebilirlik

Eşcinsel Piskopos Onaylandı - 2003-08-06


ABD Episkopal kilisesi tarihinde ilk kez homoseksüelliğini açıkça ifade eden bir piskopos seçti.

Rahip Gene Robinson, büyük tartışmalar ve heyecan dolu bir seçimden sonra Amerikan Episkopal Kilisesinin homoseksüelliğini açıkça ifade eden ilk pispokosu oldu.

Seçim nedeniyle, Amerikan Kilisesi homoseksüelliğe karşı tutum alan dünya Episkopal kiliseleriyle bağlarını koparma arifesinde. Seçim hayli tartışmalı geçti ve son ana kadar seçimi engellemek için çirkin iddialar sürdü.

Pazartesi günü yapılması gereken seçim, Rahip Robinson'un Kilisede bir ayin sırasında bir erkeğe uygunsuz şekilde dokunduğu yolunda son anda ortaya çıkan bir iddia nedeniyle Salı gününe ertelendi.

İddia sahibi sonunda iddiasını sahiplenmekten vazgeçince Kiliseler Birliği seçimi gerçekleştirdi. 45 red oya karşı 62 olumlu oy Robinson'un piskoposluğunu teyid etti.

2.3 milyon üyeli Amerikan Episkopal Kilisesi, dünya çapında 77-milyon dindara hizmet veren Anglikan Kiliseler topluluğuna bağlı. Seçimin kilise içinde homoseksüel evliliğe karşı olan grubu zayıflatacağı bildiriliyor. Episkopal Kilise homoseksüellere karşı hiç bir resmi görüş sahibi değil.

Robinson piskopos seçilmeden çok önce homoseksüelliğini açıkça ifade etti. Eşiyle dosthane bir şekilde ayrılarak çocuklarını birlikte büyüttüler. Böylece Robinson Anglikan topluluğu içinde açıklıkla homoseksüelliği bilinen bir rahip olarak fonksiyonunu sürdürdü.

Kilise içindeki muhafazakarlar ayrılma yolunda ısrar ederse bu gelişmenin Kiliseyi bölmesi ve Amerikan kilisesinin dünya kiliseleri üzerindeki etkinliğini kırması bekleniyor.

İngiliz kralliyetinin resmi kilisesini temsil eden ve Angilikan topluluğunun lideri olan Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams seçim öncesinde yayınladığı bildirge ile birlik çağrısı yaptı.

Afrika, Asya ve Güney Amerika grubu seçim öncesinde Robinson'un piskoposluğu onaylandığı taktirde Amerikan Episkopal Kiliseler Birliğinden ayrılacaklarını ilan ettiler.

Kilisenin liberal kesimi, bu tehditlerin seçim heyecanı ile büyüdüğünü savunuyor. Muhafazakarların sonunda kadınların rahipliğini ve boşanan çiftlerin yeniden başkalarıyla evlenmesini kabullendikleri gibi homoseksüel piskoposluğu da kabulleneceği görüşünde.

Geçtiğimiz Haziran ayında İngiliz kilisesinde piskopos seçilen Dr Jeffrey John homoseksüelliği ortaya çıkınca, Canterbury Başpiskoposu Rahip Rowan Williams'ın müdahalesi üzerine piskoposluk koltuğundan çekilmişti.

Kanada Kilisesinin Mayıs ayında aynı cinsin birliğini makul göreceğini açıklaması üzerine Afrika, Hindistan, Güney Amerika ve Filipinler'den onaltı Kilise Vancouver ile ilişkilerini kestiğini açıklamıştı.

Amerikan Episkopal Kilisesi'nin yaklaşık 2.3 milyon üyesi bulunuyor. Dünya çapında, Anglikanların sayısı ise 77 milyon kadar.

Boşanmış olan yeni Piskopos Gene Robinson, iki çocuk babası.

XS
SM
MD
LG