Erişilebilirlik

Japonlar Hiroşima'da Ölenleri Andı - 2003-08-06


Japonlar, II. Dünya Savaşı sırasında ABD’nin Hiroşima’ya atom bombası atmasının 58. yıldönümünü andı. Hiroşima’da düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı törende, kentin belediye başkanı, ABD’yi “nükleer güce tapınmakla” suçladı.

ABD’nin atom bombasının Hiroşima’ya düşmesinden 58 yıl sonra, kentteki Barış Parkı’nın ortasındaki “Barış Çanı” çalındı ve güvercinler gökyüzüne bırakıldı.

Törende bir konuşma yapan Hiroşima Belediye Başkanı Tadatoshi Akiba, atom bombası kurbanlarının, bugünlerde, mantar biçimindeki nükleer bulutların bir kez daha kara yağmurlar yağdırmasından korktuğunu söyledi.

Belediye Başkanı Akiba, muhtemel bir çatışmada önleyici ilk vuruşu dışlamayan ABD’nin mevcut nükleer politikasının küresel Nükleer Silahsızlanma Anlaşması’nı tehdit ettiğini söyledi. Akiba’ya göre, Washington, “nükleer silahlara Tanrı gibi tapıyor”.

Geleneksel barış bildirisinde alışılmadık ölçüde sert ifadeler kullanan Hiroşima Belediye Başkanı, ABD Başkanı George Bush, Kuzey Kore lideri Kim Jong İl ve diğer nükleer silah sahibi ülkelerin liderlerine Hiroşima’yı ziyaret etmeleri ve nükleer savaş gerçeğini öğrenmeleri çağrısında bulundu.

Şu anda 70’li yaşlarında olan atom bombası kurbanları da, yaşananların anılardan silinmeye başlamasıyla birlikte Japonya’nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra izlediği pasifist politikalardan giderek uzaklaşacağı endişesini yaşıyor. Hatta bazıları, bir gün Japonya’nın kendisinin bile nükleer silah edinmesinden kaygı duyuyor.

Ancak, törende konuşan Başbakan Koizumi, Japonya’nın böyle bir yola girmeyeceğini söyledi. Koizumi, ülkesinin dünyadaki nükleer silahların yok edilmesi çabasına önderlik edeceği konusunda güvence verdi.

“Başbakan Koizumi, Japonya’nın daha fazla ülkenin nükleer silahsızlanma anlaşmasını imzalaması yönünde çaba harcayarak silahsızlanmaya destek vereceğini belirtti.”

Hiroşima’ya atom bombası atılmasının 58. yıldönümü, nükleer silahlanma konusunda dünya çapında tansiyonun yükseldiği bir döneme denk geldi. Kuzey Kore, nükleer silah geliştirmek istediğini açıkladı, hatta bu silahlara şimdiden sahip olduğu yönünde endişeler var. Iran da benzer bir yolda ilerliyor olabilir ve ABD, mini-nükleer silahlar konusundaki araştırmaları sürdürmeye hazırlanıyor.

Hiroşima’da bu yıl düzenlenen törende, atom bombası kurbanları arasında bulunan ve son bir yıl içinde ölen 5,000'den fazla insanın ismi de, anıt mezara eklendi. Böylece, kurbanların toplam sayısı 232,000'e yaklaştı. ABD’nin, II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde Hiroşima’ya uranyum bombası atması sonucunda yaklaşık 140,000 kişi insan ölmüştü. Bu, savaş sırasında kullanılan ilk nükleer silahtı. Üç gün sonra, bir atom bombası da Nagasaki’ye atıldı. Ardından bir hafta geçmeden Japonya teslim oldu ve II. Dünya Savaşı sona erdi.

XS
SM
MD
LG