Erişilebilirlik

G.Afrika'da AIDS Konferansında Protestolar - 2003-08-04


Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Durban kentinde dün protestoların gölgesinde başlayan İlk Ulusal HIV-AIDS Konferansı’nda, hükümetin hastalıkla mücadele politikaları sert bir şekilde eleştiriliyor. Eylemciler, sağlık bakanını hayat uzatıcı ilaçların AIDS hastalarına sunumunu geciktirmekle suçluyor.

Çarşamba günü sona erecek olan konferansa katılan ve AIDS hastaları için kampanya yürüten gruplar, ülkedeki 4 milyonu aşkın HIV ve AIDS hastasının tümüne, ömürlerini uzatacak ilaçların verilmesini istiyor.

4.7 milyon dolayında AIDS hastasının bulunduğu Güney Afrika’da, her gün yaklaşık 600 kişinin HIV virüsüne bağlı hastalıklardan öldüğü bildiriliyor.

Güney Afrika’nın önde gelen AIDS karşıtı grubu, AIDS’e karşı kullanılan bir ilacın yasaklanma olasılığını da protesto ediyor.

Nevirapine adlı ilaç, AIDS’e yolaçan HIV virüsünün hamile kadınlarda anneden bebeğe geçmesini engelliyor. Güney Afrikalı sağlık bakanlığı yetkilileri, ilacın güvenli olduğu konusunda yeterli kanıt olmadığını belirtmişti.

Fakat protestocular nüfusunun yüzde 11’inin HIV taşıyıcısı olduğu Güney Afrika’da ilacın piyasada kalmasını destekliyor. Güney Afrika’da AIDS hastalığının günde yaklaşık 600 can aldığı bildiriliyor.

Söz konusu gruplar, konferansın açılış konuşmasını yapan Güney Afrika Sağlık Bakanı Manto Thabalala-Msimang’ı söz alır almaz protesto etti, Bakanı yuhaladı.

Sağlık Bakanı, konuşmasında, özel AIDS ilaçlarının pahalı olduğuna dikkat çekerek, hükümetin hiçbir şey yapmadığı eleştirilerinin yersiz ve gerçek dışı olduğunu söyledi.

Devlet Başkanı Thabo M’Beki hükümeti ise AIDS’ten önce ülkenin en önemli sorunun yoksulluk olduğunu savunuyor.

Dünya çapındaki AIDS ve HIV hastalarının üçte ikisinden fazlası, Afrika'nın orta ve güney bölgelerinde yaşıyor.

Uzmanlar, ortalama yaşam süresinin 2005 yılında 45 yıla düşeceğini belirterek, AIDS’in Güney Afrika’nın geleceği için büyük bir tehdit oluşturduğuna işaret ediyor.

XS
SM
MD
LG