Erişilebilirlik

'Türk Halkı Irak'a Asker Gönderilmesine Karşı' - 2003-08-02


Son yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Türk halkının çoğunluğu Irak'a asker gönderilmesine karşı çıkıyor.

Verso adlı kuruluşun düzenlediği ankete katılanların yüzde 62'si Irak'a asker gönderilmesine karşı çıkarken, yüzde 38,8'i Amerika Birleşik Devletleri'ni düşman görüyor.

Verso, bir ABD kuruluşu için Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirme amacıyla yaptığı ankette 8 bin 811 kişi ile yüz yüze görüşme yöntemi kullandı.

Ankette, Süleymaniye'de Türk komandolarının Amerikan askerlerince gözaltına alınması olayının, Türk-Amerikan ilişkilerini büyük ölçüde bozduğu da belirlendi.

Ankete katılanların yüzde 57,37'ü Süleymaniye'de yaşanan bu olayın Türk-Amerikan ilişkilerini "çok bozduğunu" belirtirken, yüzde 36,3 ise "kısmen bozduğunu" söyledi. Bu olayın ilişkileri etkilemediğini düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 2 olarak çıktı.

"Amerika ile ilişkilerin iyi olup olmamasının önemli olup olmadığı" ile ilgili soruya ankete katılanların yüzde 62'si "Evet, önemli" cevabını verirken, yüzde 35,2 ise "Hayır, önemli değil" cevabını verdi.

"ABD dost mu, müttefik mi, düşman mı?" şeklindeki soruya ise ankete katılanların yüzde 17'si "dost", yüzde 38,5'i "müttefik" ve yüzde 38,8'i "düşman" cevabını verdi.

XS
SM
MD
LG