Erişilebilirlik

Uday ve Kusay Hüseyin'in Yerini Bildiren Kişiye 30 Milyon Ödenecek - 2003-08-01


ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak'ın eski lideri Saddam Hüseyin'in oğullarının Musul'da bulunduğu evi iki hafta önce Amerikan kuvvetlerine bildiren kişiye 30 milyon Dolar ödül verilmesini onayladı. Yetkililer, vaadelin ödülün ödenmesinin, Saddam Hüseyin hakkında ihbar yapacak olanları teşvik edeceğini düşünüyor.

Hakeden kişiye yakında verileceği bildirilen para, ABD Dışişleri Bakanlığının "Adalete Ödül" programı çerçevesinde bugüne kadar yapılan ödemelerin en büyüğü olacak. Yetkililer, ödeme kararının, Uday ve Kusay Hüseyin'in ölü olarak ele geçirilmesinden sadece iki hafta sonra verildiğine dikkat çekiyor ve böyle büyük miktarda bir para ödülüyle ilgili kararın ilk kez bu kadar kısa süre içinde alındığını belirtiyorlar.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, ödülünün tamamını ödeme konusunda kararın bu kadar kısa süre içinde verilmesinin, ihbarı yapan kişinin kendisini soktuğu tehlikesinin büyüklüğünü yansıttığını ve dünyaya Amerikan hükümetinin sözünü mutlaka yerine getireceğini göstermeyi amaçladığını söyledi. Boucher, Iraklı olduğu sanılan ihbarcının kimliği ve ABD'de yerleşmeyi isteyip istemediği konusunda bilgi vermeyi reddetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Uday ve Kusay Hüseyin'in yeri konusunda yapılacak doğru ihbar için 15'er milyon Dolar ödül vaadetmişti,

Saddam Hüseyin'in yerini doğru olarak bildirecek kişi ya da kişilere ise 25 milyon Dolar ödül verilecek.

ABD bundan önce en büyük ödülü, 2 milyon Dolarla, Pakistanlı Remzi Yusuf'un yakalanmasını sağlayan ihbara karşılık olarak vermişti. Yusuf, 1993 yılında New York'ta Dünya Ticaret Merkezi'ni bombalamaktan hüküm giymiş ve idam edilmişti.

XS
SM
MD
LG