Erişilebilirlik

Uzan'lara 4.2 Milyar Dolar Ceza - 2003-08-01


Motorola Şirketi ile Uzan Grubuna ait Telsim arasındaki anlaşmazlık konusunda New York eyaleti Federal Mahkemesi karara vardı.

Buna göre mahkeme, Uzan Grubunu dolandırıcılıktan suçlu buldu. Şirket 4.2 milyar Dolar ceza ödeyecek. Uzan ailesi mensupları New York’a gelmeleri halinde de tutuklanacak.

New York Federal Mahkemesi Yargıcı Jed Rakoff, Perşembe günü açıkladığı toplam 173 sayfalık kararla Uzan ailesini dünyanın ikinci büyük telefon üreticisi Motorola ve Nokia'yı dolandırmak, hayali yatırımlarla kandırarak, aldıkları 3 milyar dolara yakın krediyi özel hesaplarında ve ihtiyaçlarında kullanmaktan suçlu buldu ve toplam 4.2 milyar dolar ödemeye mahkum etti.

Rakoff, Uzan ailesinin tutumunu "olağanüstü büyük boyutlarda bir yolsuzluk" olarak nitelendirdi.

Uzan ailesinin fertlerinin, dava metninde geçen isimleriyle, Kemal, Cem Cengiz, Murat, Melahat ve Ayşegül Akay'ın New York'ta görüldükleri taktirde derhal tutuklanmalarını istedi.

Yargıç Rakoff, mahkeme kararında, Uzan ailesinin 1998 Nisan ayı ile 2000 yılının Eylül ayı arasında Motorola'ya ve Nokia'ya yalan söylediklerini ve Telsim'i genişletecekleri yalanıyla bu şirketleri toplam 2.7 milyar dolar para transferi yapmaya ikna ettiklerini kaydetti.

Rakoff, ailenin sonra bu parayı kendi cebine indirdiğini, New York dahil pek çok yerde milyonlarca dolar kıymetinde katlar, yatlar ve özel uçak türünden lüks masraflarında kullandığını, ayrıca kendi kontrolleri altındaki banka hesaplarına yatırdığını kaydetti.

Yargıç Rakoff, kararda Uzanlar'dan Motorola'ya toplam 4.26 milyar dolar artı faiz ödemelerini istedi.

Ayrıca Uzan'ları, Telsim'in yüzde 73.5 hissesini geçen yıl mahkemeye devretme sözü verdikleri halde bu sözü yerine getirmedikleri için mahkeme kararına karşı çıkmaktan hükümlü buldu ve bir hafta içinde hisseler mahkemeye devredilmediği taktirde, Uzan'ların Nokia'ya 853 milyon dolar ödemekle yükümlü kılacağını vurguladı.

Hakan Uzan'ın davayı ABD mahkemeleri yerine İşviçre arabulucuğuyla çözümlenmesini savunan sözlerine Motorola dava kararından sonra verdiği cevapta; "bugünkü dava kararının, Uzanlara karşı dünya çapındaki benzeri türden bir dizi mahkeme kararıyla birlikte küresel boyutlardaki yolsuzluğa ilişkin dönüm noktası olduğunu" vurguladı.

Motorola ve Nokia, mahkemenin istediği miktarı Uzan'lardan alacaklarını belirttiler ancak hangi mekanizma ile bunu yapabilecekleri belirsiz kaldı.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Motorola'nın Washington'daki avukatı Steven Davidson, ailenin Amerika, İngiltere ve diğer ülkelerde dondurulan bütün mali varlığının toplam 125 milyon dolar tuttuğunu söyledi.

Davidson, bunun dışında ailenin İşviçre bankalarındaki hesaplarının peşine düşeceklerini de kaydetti. Forbes dergisine göre, Kemal Uzan'ın toplam menkul değeri 1.3 milyar dolar.

Bu ifadelere rağmen Wall Street borsası Motorola'nın parayı geri alabileceği teminatını yeterli bulmadı ve Motorola hisseleri 6 cent daha kaybederek dün borsa kapanışında değeri 9 dolardan satıldı.

Kararı değerlendiren mali yetkililer, kararın uzun dönemde Türkiye'nin kredibiletisini derinden yaralayacağını, Türkiye'nin bir yolsuzluklar ülkesi olduğu yolundaki anlayışı kuvvetlendireceğini, özellikle de küresel mali çevrelerde Türkiye'ye yapılacak yatırımların yolsuzluklar nedeniyle heba olacağı yolunda zaten mevcut olan bakış açısını bir kere daha teyit ederek içinde bir nebze istek kalmış yatırımcıları dahi yıldıracağını kaydettiler.

XS
SM
MD
LG