Erişilebilirlik

'İnternet Borsası'nın Mimarı Amiral İstifa Ediyor - 2003-08-01


Üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, bakanlıkta görevli Emekli Amiral John Poindexter’in önümüzdeki haftalarda görevinden istifa edeceğini açıkladı.

Reagan yönetiminde Ulusal Güvenlik Danışmanı olan Pointdexter, bu yönetim sırasında, öncülük ettiği iki büyük Savunma Bakanlığı projesi yüzünden eleştirilere uğruyordu.

Emekli amiral özellikle bu hafta kamuya açıklanan ve Orta Doğu’daki olası terör saldırılarını konu alan Internet borsası projesi nedeniyle saldırı oklarına hedef oldu.

Emekli Amiral, Başkan Reagan’ın görevde bulunduğu sırada patlak veren İran-Gate skandalına da adı karışmıştı:

Amerika’nın Sesi Savunma Bakanlığı muhabiri Alex Belida’nın haberini sunuyoruz.

Pentagon yetkilisi, Emekli Amiral Poindexter’in yoğun eleştiriler karşısında görevini sürdüremeyeceğini belirttiğini açıkladı.

Emekli Amiral, Savunma İleri Araştırma Projeleri Dairesi’nde görev yapıyordu. Pointdexter’in üzerinde çalıştığı ve “Terör Borsası” adıyla bilinen yeni proje kendisine yönelik eleştirilerin kaynağı oldu. Bakanlık, daha sonra projenin kullanılmayacağını açıkladı.

Amiral, bundan önce de, medeni haklar savunucularının saldırısına uğramış ve Terörizm İstihbarat Uyarı Programı ile temel kişi haklarını ihlal ettiği vurgulanmıştı.

Adı açıklanmayan üst düzey Savunma Bakanlığı yetkilisi Amiral için “yaratıcı bir beyin” nitelemesinde bulundu.

Üst düzey Savunma Bakanlığı yetkilisi, Amiralin geçmişinin, projeyle ilgili eleştirilere yol açtığını söyledi.

John Pointdexter’in adı, Başkan Ronald Reagan döneminde Ulusal Güvenlik Danışmanı olduğu dönemde, İran-Gate skandalı ile öne çıktı. O dönemde, Regan Yönetimi İran’a gizlice silah satmıştı. İran bu silahları İran-Irak savaşı sırasında komşusuna karşı kullanmış ve ardından da Nikaragua’nın solcu Sandinist hükümetini devirmeye çalışan Kontra Gerillalarına ulaştırmıştı.

Amiral Pointdexter yapılan soruşturma sonucu, suçlu bulundu. Ancak cezası daha sonra temyizde geri çevrildi.

Amiral John Pointdexter, Beyaz Saraydaki görevinden sonra, bir süre özel sektörde çalıştı ve ardından Savunma İleri Araştırma Projeleri Dairesi’nde görev aldı.

XS
SM
MD
LG