Erişilebilirlik

Liberya'da Ateşkes Çağrısına Rağmen Çatışmalar Sürüyor - 2003-07-28


Liberya'da, başkent Monrovia'yı ele geçirmeye ve yönetimi devirmeye çalışan isyancılarla hükümet güçleri arasında son dönemdeki en şiddetli çatışmaların yaşandığı haber veriliyor.

İsyancıların, Amerikan Büyükelçisi'nin insani bir felaketi önlemek amacıyla çatışmalara son verme ve başkentten çekilme çağrılarına rağmen saldırı başlattıkları bildiriliyor. Ajans haberlerine göre, çatışmalar kent merkezine giden iki köprü çevresinde yoğunlaşmış durumda.

Amerikan Büyükelçisi John Blaney, isyancı örgütün Liberya hükümeti gibi, kentin kuzeyinden geçen bir nehri sınır olarak kabul etmesini istemişti. Örgütün lideri ise, savaşçılarının mevzilerini sadece yabancı barış gücü askerlerine bırakmayı kabul edeceğini söyledi.

Bu arada Batı Afrika ülkelerinin oluşturduğu barış birliğinden ilk askerlerin Çarşamba günü Liberya’ya ulaşacağı haber veriliyor. Askerlere destek vermek üzere ABD de 3 savaş gemisini bölgeye sevk etmişti. ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, ateşkes sağlanmadan ve Devlet Başkanı Charles Taylor görevden ayrılmadan Amerikan askerlerinin Liberya'ya girmeyeceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG