Erişilebilirlik

'ABD Halkının Operasyona Desteği Azalmayacak' - 2003-07-28


ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Irak’ta Amerikan askerlerine düzenlenen saldırıların, bu operasyona Amerikan halkının verdiği desteği azaltmayacağını söyledi.

Amerikan televizyonlarında dün soruları yanıtlayan Wolfowitz, yönetimin Irak politikalarını savundu. Irak savaşının mimarı olarak görülen Wolfowitz, Uday ve Kusay Hüseyin’in öldürülmesinden sonra saldırıların artacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Bakan Yardımcısı, Irak’a barış getirmenin maliyetinin yüksek olacağını, Amerikan halkının bunun yüklenilmesi gereken bir bedel olduğunu bildiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Amerikalıların ölmesi elbette çok üzücü... Ancak Amerikan halkı terörle mücadele ettiğinizde, ülkenin güvenliğini sağlama mücadelesi verdiğinizde kayıpların olacağını da biliyor."

Wolfowitz, Fox televizyonunda katıldığı programda, Amerikan birliklerinin ve asker ailelerinin, dünyanın gelecekte daha güvenilir bir yer olması için büyük fedakarlıklarda bulunduğunu da belirtti:

"Irak’ta barış için verdiğimiz mücadele teröre karşı savaşın odak noktası durumunda. Amerikan birlikleri de görevlerinin bilincinde ve yaptıkları işin Amerika’yı daha güvenilir bir hale getireceğini biliyor."

Kısa bir süre önce Irak’ı ziyaret eden Savunma Bakan yardımcısı Wolfowitz, NBC televizyonundaki programda da Saddam Hüseyin’in oğullarının ölmesiyle birlikte Irak halkının koalisyon güçlerine daha fazla bilgi vermeye başladığını kaydetti.

"Irak halkının bize yaptığı ihbarlar sonucu sadece geçen hafta karadan havaya fırlatılan 660 füze ele geçirdik."

Wolfowitz’in bu görüşlerine CNN televizyonuna çıkan Amerikalı komutanlardan Korgeneral Ricardo Sanchez de katıldı. Irak’ta büyük ilerlemeler sağladıklarını söyleyen komutan, bununla birlikte daha yapılması gereken çok işleri olduğunu da vurguladı.

Amerikan birliklerinin, Saddam yanlıları, kiralık katiller ve teröristlerin direnişiyle karşı karşıya olduğunu belirten komutan sözlerine şöyle devam etti:

"35 yıldır süren dikta rejiminin, ihmalin ve kaba kuvvetin etkilerini yok etmeye çalışıyoruz, bu da iki üç ayda tamamlanacak bir iş değil."

Korgenaral Sanchez, koalisyon güçlerinin Saddam Hüseyin’in izini bulmak üzere olup-olmadıkları yolundaki bir soru üzerine de bu konuya dikkatli yaklaşılması gerektiğini, Saddam Hüseyin’i bulmanın hala koalisyonun öncelikli hedefi olduğunu ve devrik liderin mutlaka yakalanacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG