Erişilebilirlik

Gül: 'Asker Göndermek İçin Meclis Kararına İhtiyaç Var' - 2003-07-28


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak'taki barış gücüne Türk askerinin gönderilmesi için TBMM'den bir tezkerenin geçirilmesi gerektiği kanaatinde olduğunu söyledi.

ABD ziyaretini tamamlayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül temaslarını haber kanalı NTV’ye değerlendirdi. NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtlayan Gül, Türkiye’nin Irak’a sadece jandarmalık için değil, oradaki durumun normale dönmesi için asker gönderebileceğini söyledi.

Gerekli iznin TBMM'den alınması sırasında bir sıkıntıyla karşılaşılıp karşılaşılmayacağı sorusu üzerine de Gül, yorum yapmak için erken olduğunu kaydederek, önceki tezkerelerde bir savaş durumu söz konusuyken, bu kez Irak'ın normalleşmesi konusunun gündemde olacağına dikkat çekti.

Risk analizlerinin en iyi şekilde yapılacağını ifade eden Gül, 'O halde asker gönderilmesi için bir tezkere çıkarılması gerektiğini mi düşünüyorsunuz?' sorusuna, 'Benim kanaatim öyle' yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Irak’a asker gönderebilmesi için yeni bir Meclis kararına ihtiyaç olduğunu söyledi. Gül, asker gönderme kararının birkaç ay alabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD gezisinin amacının iki ülke ilişkilerini sağlıklı bir zemine oturtmak olduğunu, ziyaretiyle sıkıntıların aşıldığı söyledi.

ABD’nin ilk olarak Ankara’yı ziyaret eden ABD’li komutan Abuzait aracılığıyla asker talebini ilettiğini belirten Dışişleri Bakanı, Washington’a asker göndermenin BM ya da NATO şemsiyesi altında olmasını tercih ettiklerini söylediğini bildirdi.

ABD’nin asker talebini çok nazik biçimde emrivaki yapılmadan ilettiğini belirten Gül, cevabın da makul süre içerisinde verilmesinin istendiğini söyledi.

Genelkurmay ve Dışişleri Bakanlığı’nın analizlerinin ardından Türkiye’nin uzun vadeli menfaatleri acısından en doğru kararın verileceğini belirten Dışişleri Bakanı, “Irak yeniden şekilleniyor. Türkiye buna uzak kalamaz. Türkiye’nin Irak’la yakından ilgilenmesi gereklidir. Bunun yolu tartışılmaktadır. Türkiye oraya polis - jandarma gücü gibi asker göndermez. Türkiye o bölgeyi iyi bilen bir ülke olarak politik olarak da orada ne olacağını söylemelidir” diye konuştu. Dışişleri Bakanı, gönderilmesi muhtemel askerin miktarının Türkiye tarafından belirleneceğini, görevli olacağı yerin ise görüşmeler sonunda belirleneceğini bildirdi ve görev yeri konusunda Genelkurmay’ın görüşünün belirleyici olacağını vurguladı.

Irak’a asker gönderme konusunda TBMM’nin iznine ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Gül, “İlk kezkere geçmedi. Yeni tezkerenin çıkması sürecinde sıkıntı bekliyor musunuz?” sorusuna,

“Şu an bunu söylemek zor. O dönemle fark var. O sırada savaş vardı. Savaşa gidiyorduk. Şu anda savaş yok. Riskli bölge” diye cevap verdi.

XS
SM
MD
LG