Erişilebilirlik

ABD, Irak'ın Sağlık Sistemini Yeniden Yapılandırıyor - 2003-07-26


Sağlık işlerinden sorumlu ABD Savunma Bakan yardımcısı William Winkenwerder, Irak’ın sağlık sistemini yeniden yapılandırmak için birçok ülkenin yardım önerdiğini ve bölgedeki Amerikalı yetkililerin bu işin koordinasyonunun yürüttüğünü belirtti.

Irak’ı ziyaret eden Winkenwerder, Irak’ın Amerikalı sivil yöneticisi Paul Bremer’in sağlık için ayrılan bütçeyi önemli ölçüde arttırdığını kaydetti.

Bu arada Irak’ın sağlık bakanlığı, Baas Partisi üyeleri hariç eski çalışanlarıyla birlikte işbaşı yaptı. Bakanlık önümüzdeki altı ay için 211 milyon Dolarlık bir bütçeye sahip olacak. Saddam Rejimi döneminde bakanlık bütçesi yıllık 20 Milyon Dolar civarındaydı.

Savunma Bakan yardımcısı Winkenwerder, izlenimlerini aktarırken şunları diyor:

"Son 10-15 yılda bu konuya pek az yatırım yapılmış. Devlet bütçesi saraylara, askeri harcamalara ve diğer işlere sarf edilmiş. Sağlık sistemine pek bir para ayrılmamış."

Winkenwerder, yetersiz yatırımın sağlık sisteminin çökmesinde en büyük neden olduğunu ve ne savaşın ne de yağmaların sisteme bu derece zarar verdiğini vurguladı.

İstatistikler de bu bilgiyi doğruluyor. Irak’ta anne ve çocuk ölüm oranı Ortadoğu’nun en yüksek seviyesinde... Aynı şekilde, ülkede ortalama ömür de oldukça düşük.

Amerikalı yetkililer, Saddam Hüseyin’in sağlık sistemini halkı cezalandırmak için kullandığını savunuyor. Winkenwerder, doktorların muhaliflere kötü muamele etmesi için baskı gördüğünü, hükümetin güneyde Şiilerin yaşadığı vilayetlerindeki su kaynaklarını kirlettiğini belirtiyor.

ABD Savunma Bakan yardımcısı doktor William Winkenwerder, şunları söylüyor:

"Benimle konuşan bir doktor yeni bir hastalık belirtisiyle karşı karşıya olunduğunu söyledi. Doktor buna “korku hastalığı” diyor.

Winkenwerder, Irak sağlık sisteminin kendi ayakları üzerinde doğrulmaya başladığını kaydetti. Kaynaklar bundan böyle hastanelerin onarılması, kliniklerin yenilenmesi, doktorların daha iyi eğitilmesi ve gerekli malzemelerin sağlanması için kullanılacak.

Son 6 hafta içerisinde 40 hastaneye elektrik jeneratörleri takıldı. Yalnızca bu işlem için 40 milyon Dolar para harcandı.

Irak’ta amaçlanan sağlık sistemini ülkenin her tarafına yayarak, eski Stalinist tip kontrole son vermek...

ABD Savunma Bakan yardımcısı şunları anlatıyor:

"Genç bir doktor, kendini bir şişede yıllarca tutsak kaldıktan sonra serbest kalmış gibi hissettiğini söyledi. Iraklıların içerisinde muazzam bir enerji var. İşleri biran önce bitirmek için heyecan duyuyorlar ve yardımımızı istiyorlar. Daha da öte, dünya ile irtibat kurmayı arzuluyorlar."

Doktor Winkenwerder, Irak’ın iyi eğitilmiş sağlık personelinin hiçbir zaman umudunu kaybetmediğini vurguluyor.

XS
SM
MD
LG