Erişilebilirlik

Çelebi: 'Türkiye Irak’ta Çok Önemli Bir Rol Oynayabilir' - 2003-07-26


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak’ta yeni kurulan konseyin üyesi Ahmet Çelebi’ile de bir saat süren görüşme yaptı.

Çelebi Irak’ın Amerikalı Yöneticisi ile birlikte Birleşmiş Milletler’e Irak’ı kendilerinin temsil ettiğini göstermek üzere gelen dört kişilik heyette yer aldığı için Washington’a gelmişti.

Çelebi bakanla bir saat süren görüşmede, Irak’la Türkiye arasında en yüksek düzeyde işbirliği konuları üzerinde durduklarını açıkladı.

Çelebi şöyle konuştu:

"Türkiye Irak’ta çok önemli bir rol oynayabilir. Türkiye’nin teknolojisi Irak’a yardım edebilecek düzeydedir. Ayrıca Türkiye bölgede, yakın bir ülkedir. Bakana bizim görüşümüzün de Türkiye’nin yardımcı olması yönünde olduğunu anlattım. Türk şirketlerinin, yaşamın her alanında faaliyet göstermek üzere Irak’a gönderilmesinin desteklenmesi gerekir. Örneğin Türk bankaları temsilcilerini gönderebilir."

Çelebi Irak’ın yeniden yapılanması alanında tüm kontratların koalisyon ortağı ülkelere gittiği şeklindeki görüşün doğru olmadığını belirtti. Ahmet Çelebi konseyin, güvenlik dışında günlük yaşamın her yönünü düzenlemede yetkili merci olduğunu bildirdi.

Çelebi Türk askerinin Irak’ın batısında yerleştirilmek üzere gönderilmesini desteklediğini, fakat bu kararı, demokratik esaslarına göre Türkiye’nin kendisinin vereceğini söyledi.

Çelebi, Kuzey Irak’ta PKK üyesinin barınmasına izin vermeyeceklerini belirtirken, bu tür konulara insani açıdan yaklaştıklarını söyledi.

Konsey üyesi Türk hükümetinin bir af çıkartmasını ve bu insanların kuzey Irak’tan çıkmasını desteklediklerini de kaydetti. Ahmet Çelebi, Konsey üyesi Mahmut Osman’ın, basında iddia edildiği gibi, PKK-Kadek üyesi olmadığını savunarak şöyle konuştu:

“Mahmut Osman demokrat bir Kürt politikacıdır. Mahmut Osman terörizme karşıdır, demokrasiye bağlıdır. Amerika’da kimse kendisi için her hangi bir kaygı belirtmedi.”

XS
SM
MD
LG