Erişilebilirlik

Türk Özel Kuvvetlerine Soruşturma - 2003-07-25


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Süleymaniye’de Türk askerlerinin ABD askerleri tarafından gözaltına alınmasıyla ciddi bir kriz yaşayan Türk-Amerikan ilişkileri açısından kritik bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Gül, Amerikalı yetkililerle ilişkilerin nasıl daha sağlıklı bir zemine nasıl oturtulabileceğini tartışırken, Türk özel kuvvetler komutanlığının hazırladığı rapor, gözlerin yeniden Süleymaniye krizine çevrilmesine neden oldu.

Açıklanan rapora göre, gözaltına alınan 11 Türk askeri, “vur emrine uymadıkları” için suçlu bulundu.

Süleymaniye krizini soruşturmak için kurulan ortak komisyonda Amerikan heyetine başkanlık eden Korgeneral John Sylvester, baskın sırasında “vur emri” vermeyen Türk binbaşıyı “siz gerçek bir kahramansınız” sözleriyle kutlamıştı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de "Eğer Türk askerleri belli bir disiplin içinde davranmamış olsaydı, çok daha vahim olaylar olabilirdi" diye konuşarak Türk askerlerinin tavrını olumlamıştı. Ancak bu tavır, gözaltına alınan 11 asker için sorun yaratacak gibi görünüyor.

Genelkurmay Başkanlığı'nın talimatı üzerine Süleymaniye baskınıyla ilgili soruşturma başlatan Özel Kuvvetler Komutanlığı, olayda Türk irtibat subaylarının suçlu bulunduğuna ilişkin bir rapor hazırladı.

“Görevi ihmalde ısrar” ve “emre itaatsizlik” suçlarını işledikleri belirlenen Türk subayları, Genelkurmay Başkanlığı'nın onay vermesi halinde önce açığa alınacak, ardından yargı önüne çıkacak.

Soruşturma raporu, Yaşanan baskın sonrası Kuzey Irak'a giderek olayla ilgili incelemelerde bulunan ve gözaltına alınan askerlerle görüşen Tuğgeneral Kılıçarslan tarafından hazırlandı.

Raporda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta bulunan irtibat bürolarının güvenliği için kesin talimatlar olduğu vurgulanıyor.

Süleymaniye baskını sırasında tüm irtibat büroları için geçerli olan "vur emri"nin ihlal edildiği belirtiliyor.

İrtibat bürosunda görevli Türk askerlerinin, saldırı amacıyla büroya yaklaşan herkes için geçerli olan "vur emri"ni Amerikan askerleri için yerine getirmedikleri ifade ediliyor.

İrtibat bürosunda 24 saat süreyle tutulması gerekli olan nöbetlerin de 4 Temmuz günü tam olarak yerine getirilmediğinin belirlendiğine işaret ediliyor.

Raporda, Türk irtibat subaylarının baskın sırasında ortaya koydukları tavrın, Askeri Ceza Kanunu'ndaki 'görevi ihmalde ısrar' ve 'emre itaatsizlik' hükümlerinin içine girdiği kaydediliyor.

Rapor, Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Sadık Ercan tarafından onaylandıktan sonra Genelkurmay Başkanlığı'na gönderilecek. Soruşturma raporu Genelkurmay Başkanlığı tarafından da onaylanırsa suçlu bulunan 3 subay ve 8 astsubay önce açığa alınacak, ardından askeri mahkemede yargılanacak.

Hazırlanan raporda ayrıca Irak'taki Amerikan askeri güçlerinin Süleymaniye'deki baskından iki ay önce istihbari çalışmalara başladığı ve Türk irtibat bürosunun zayıf yönlerini tespit ederek plan yaptığı vurgulandı.

Baskının iki ay önceden düşünüldüğünü ima eden bu ifade, Amerikan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektupta yer alan “askerlerimizin haklı ve acil nedenleri vardı” sözleriyle de çelişiyor.

XS
SM
MD
LG