Erişilebilirlik

Saddam'ın Oğulları Öldürüldü - 2003-07-22


Irak'taki Koalisyon Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ricardo Sanchez, Bağdat'ta yaptığı açıklamada, Musul'da Salı günü bir eve yapılan baskın sırasında devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in oğulları Uday ve Kusay'ın öldürüldüğünü bildirdi.

General Sanchez, Musul'da, Saddam Hüseyin'in kuzenine ait olduğu sanılan bir evin bugün Amerikan askerleri tarafından kuşatıldığını, evdekilerin ateş açması üzerine altı saat süren bir çatışma çıktığını açıkladı.

Sanchez, operasyonun bir ihbar üzerine yapıldığını, evi kuşatan 101'inci Hava İndirme Tümeni askerlerine içeriden ateş açılınca buna karşılık verildiğini bildirdi. General Sanchez'in açıklamasına göre, ihbarı yapan kişinin, Saddam Hüseyin'in oğullarının evde bulunduğunu bildirdi. Amerikalı General, kimlik tesbitlerinin çeşitli kaynaklardan sağlanan genetik bilgiler kullanılarak yapıldığını söyledi.

Olayın duyulması üzerine, başkent Bağdat'ta bazı kişilerin Uday ve Kusay'ın ölümünü kutlamak için sokaklarda toplandığı ve havaya ateş açtığı görüldü.

Irak'ın Amerikalı sivil yöneticisi Paul Bremer, Washington'da yaptığı açıklamada, Uday ve Kusay'ın ölümünü "gerek Irak halkı gerekse Amerikan kuvvetleri için iyi haber" olarak niteledi.

Uday ve Kusay, Amerika'nın Irak'ta en çok aradığı kişiler listesinde Saddam'dan sonra ikinci ve üçüncü sırada yeralıyordu. Saddam'ın büyük oğlu Uday, Fedailer Ordusu'nu kuran kişi olarak biliniyor ve çok sayıda Iraklının işkenceyle öldürülmesinden sorumlu tutuluyor. Kusay ise babasının liderliği döneminde Irak Özel Güvenlik Dairesi'nin başkanıydı ve Saddam Hüseyin'in yerini alabilecek kişi olarak görülüyordu.

XS
SM
MD
LG