Erişilebilirlik

Gül Washington Yolcusu - 2003-07-21


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın davetlisi olarak Salı günü Washington'a geliyor.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül'ün, Washington’da Dışişleri Bakanı Powell'ın yanı sıra Başkan Bush’un Yardımcısı Dick Cheney, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile görüşmesi bekleniyor. Abdullah Gül'ün, Amerikan başkentinde bazı Kongre üyeleriyle bir araya gelmesi ve Washington Institute adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yapması da öngörülüyor.

Türk diplomatik kaynakları, Abdullah Gül'ün Washington gündeminde, Irak'ta Amerika ile işbirliği, Irak'ın yeniden yapılandırılması, Türkiye’nin istikrar gücüne katkısı, PKK/KADEK, Kıbrıs gibi konuların bulunduğunu belirtiyorlar. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı bir konuşma sırasında Amerika’nın Irak’ta görev yapmak üzere Türkiye’den asker istediğini söylemişti. Dışişleri Bakanı Gül’ün Washington temaslarında bu konunun da gündeme gelmesi bekleniyor.

Süleymaniye'de Türk askerlerinin Amerikan askerlerince gözaltına alınması, Türk-Amerikan ilişkilerinde krize yol açmış, iki ülke ilişkileri sorgulanmaya başlanmıştı. Abdullah Gül’ün ziyareti bu çerçeveden bakıldığında büyük önem taşıyor. Bakan Gül'ün Washington'daki temaslarını Cuma günü tamamlaması öngörülüyor.

XS
SM
MD
LG