Erişilebilirlik

Kelly Dosyası Kapanmadı - 2003-07-21


İngiltere'de, geçen hafta ölü bulunan silah uzmanı David Kelly ile ilgili soruşturmanın kapsamını bu konuda görevlendirilen yargıç belirleyecek.

Başbakan Tony Blair'in görevlendirdiği Lord Hutton, soruşturmayı en kısa sürede tamamlamayı hedeflediğini, çalışmalarını büyük oranda kamuya açık olarak yürütmeyi hedeflediğini söyledi.

Muhalefetteki Muhafazakar Parti, soruşturmada hükümetin Irak’a savaşın gerekçelerini açıklarken istihbarat kaynaklarını nasıl kullandığının da incelenmesi çağrısında bulundu.

Lord Hutton, soruşturmaya hangi konuları dahil edeceğini ve neleri hareket noktası olarak alacağını kendisinin belirleyeceğini söyledi.

Lord Hutton'ın, Kelly'nin adının nasıl basına sızdığını ve Kelly'nin BBC muhabirlerine yaptığı açıklamalarda tam olarak ne söylediğini ortaya koymaya çalışacağı tahmin ediliyor.

Cuma günü evinin yakınlarında ölü bulunan ve intihar ettiği sanılan David Kelly, Irak'ın kitle imha silahlarıyla ilgili olarak, İngiltere hükümeti ile BBC arasında yaşanan tartışmanın odağındaydı.

BBC, dün, Dr. Kelly'nin, İngiliz hükümetini Irak savaşını haklı göstermek için istihbarat bilgilerini abartmakla suçlayan bir haberinin ana kaynağı olduğunu doğrulamıştı.

Sözkonusu haber, parlamentonun iki ayrı soruşturma açmasıyla ve hükümetin yoğun baskı altında kalmasıyla sonuçlanmıştı. İngiliz yayın kurumu BBC’den hafta sonunda yapılan açıklamada, haberlerinin kaynağının Doktor Kelly olduğu bildirilmişti. BBC yönetimi, Doktor Kelly'den elde edilen bilgilerin doğru biçimde haberleştirildiğini savundu.

Asya turu çerçevesinde Çin’de bulunan Başbakan Tony Blair, soruşturma sürecinde tam işbirliği sağlayacağını söyledi.

David Kelly’nin ölümü, İngiltere’de hükümet ve BBC için ciddi bir krize dönüşmüş durumda. BBC ağır baskı altında olduğu yolunda haberlere yer veriyor. İngiliz basını ise BBC’ye hem de hükümete sert eleştiriler yöneltiyor.

XS
SM
MD
LG