Erişilebilirlik

Abizaid'in Ankara Temasları - 2003-07-19


Cuma günü Ankara’ya gelen Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral John Abizaid, 24 saatten kısa sürecek ziyaretinin ilk ayağında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal’la görüştü. Bu süre içinde konuk orgeneralin, “Irak normal bir ülke haline gelene kadar gerekeni yapma ve bölgede kalma” konusunda Amerikan yönetiminin kararlılığını vurguladığı öğrenildi.

Türk Dışişleri ise, Abizaid’e Irak’a bir bütün olarak bakılması, bu ülkenin yeniden yapılandırılma sürecinin bir bütün olarak algılanması ve ülkenin her tarafında tek tip uygulama yapılması yolundaki görüşünü iletti. Kalabalık bir askeri heyetle Dışişleri Bakanlığı’na gelen Amerikalı komutanın müsteşara yaptığı “nezaket ve tanışma ziyareti” yalnızca yarım saat sürdü.

Abizaid daha sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’le görüştü. Basına kapalı yapılan görüşmelerden sızan bilgilere göre, Kuzey Irak’ta Türk ve Amerikan askerleri arasında işbirliği mekanizmasının ayrıntıları ele alındı. Ayrıca Kuzey Irak’taki PKK-KADEK varlığından duyulan rahatsızlık da yeni görevinde bu bölgeden sorumlu olacak konuk Orgenerale iletildi. Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nı Tommy Franks’ten devralmasından sonra Orgeneral Abizaid’in çıktığı ilk dış gezinin ilk durağının Ankara olması, gözaltı krizinden sonra gerginleşen iki ülke ilişkilerini yumuşatma yolunda önemli bir adım olarak yorumlanıyor. Lübnan asıllı Amerikalı Orgeneral Abizaid’in Cumartesi günü erken saatlerde Ankara’dan ayrılması bekleniyor.

Abizaid’in ziyaretinin hemen öncesinde bir Amerikalı üst düzey komutanı daha ağırladı. NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral James Jones, Cuma günü erken saatlerde Genelkurmay Başkanı Özkök’le görüştükten ve gözaltı olayını soruşturmak üzere kurulan ortak komisyonun çalışmalarını inceledikten sonra Türkiye’den ayrıldı.

Gözaltı krizinden sonra iki ülke askeri yetkililerinin kağıt üzerinde de olsa bir uzlaşma zemini sağlamalarına rağmen, siyasi havanın gerginliğini koruduğunu söylemek mümkün. Bu sorunu, geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye konuk olarak gelen Amerika’nın eski İsrail Büyükelçisi Martin Indyk “Aramıza giren Kuzey Irak” yorumuyla ortaya koydu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Cuma günü yaptığı bir açıklamada, Türk askerlerinin Kuzey Irak’tan kademeli olarak çekilmesi için Amerika’yla anlaştığı yönünde çıkan haberleri yalanladı.

“Bizim orada bulunuş sebebimizi bütün dünya biliyor” diyen Gül, Irak’ın tamamen kontrol altına alınması ve PKK-KADEK unsurlarının o ülkedeki mevcut yönetimce etkisiz hale getirilmesi durumunda, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta bir varlık bulundurmasının zaten gereksiz olacağı görüşünü savundu.

XS
SM
MD
LG