Erişilebilirlik

Blair Türkiye'yi Uzlaşma Örneği Olarak Gösterdi - 2003-07-18


Başbakan Blair kendi içinde giderek bütünleşen Avrupa’nın, ortak tehlikelere karşı Amerika’yla birlikte hareket etmesinin önemini vurguladı. Blair bu bağlamda Türkiye’den de örnek olarak söz etti.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Amerika’yla Avrupa arasında ittifakın yeniden güçlenmesi gerektiğine inandığını belirtirken, eğer Amerika’yla Avrupa birlikte olursa başkalarının da bu birliğe katılmayı isteyeceğini, eğer bölünürlerse, öteki ülkelerin de kendi çıkarlarına göre dağılacaklarını, bunun da zarardan başka bir sonuç vermeyeceğini söyledi. Blair, "Son anlaşmazlıkların ardından, böyle bir ittifakın olamayacağını sanmak çok yanlıştır" dedi. Blair, savaşa karşı çıkmış olan Avrupa ülkelerinin bile Irak’ın yeniden imarına katkıda bulunmayı öngören Güvenlik Konseyi kararını kabul ettiklerini hatırlattı.

Blair “görüş ayrılıklarımızı küçümsemeyelim, fakat bunların bizi engellemesine de izin vermeyelim” dedi. Başbakan Blair, asırlarca kendi içinde savaşan Avrupa’nın bugün bir değişimden geçtiğini ve birleşmeden kuvvet aldığını belirtirken "Avrupa’nın siyasi kültürü, haklı ve kaçınılmaz olarak uzlaşmaya dayanıyor” dedi. İngiltere Başbakanı Türkiye’den söz ederek şöyle konuştu:

"Uzlaşma, hayale dayanmadığı sürece iyi bir şeydir. Tabii ki terörizmin günümüzdeki şekliyle uzlaşmak mümkün değildir. Avrupa’nın bugün bir kuvvetli tarafı var. Birleşmiş olmak çok büyük bir başarı. Geçmişi hatırlayın ve bugünkü birliğe bakın. Türkiye gibi bir ülkeye bile ulaşmaya hazırlanmamıza bakın. Kültürü, gelenekleri ve dini çok farklı bir ülke olduğu halde, Avrupa, Türkiye’yi, Birliğin içine almak istiyor."

Tony Blair Avrupa’nın bir değişimden geçmekte olduğunu ve gelecek yıl, 10 yeni üyenin Birlik’e katılacağını belirtti ve “Bu ülkeler bizim müttefiklerimiz olduğu kadar sizin de müttefikinizdir. Bu bakımdan Avrupa’dan vaz geçmeyin Avrupa’yla birlikte çalışın” dedi.

Başbakan Blair, Kongre'deki konuşmasında Amerika ile Avrupa arasındaki ittifakın yaratılabilmesi için, Avrupa’nın zaman zaman siyasi nedenlerle ortaya çıkan Amerikan aleyhtarlığının üzerine gidip yenilgiye uğratması, Amerika’nın da bunun kumandaya değil, iknaya dayalı bir ortaklık olduğunu sergilemesi gerektiğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG