Erişilebilirlik

Suriye Lübnan'dan Çekilmeyi Sürdürüyor - 2003-07-15


Lübnan’da bulunan yaklaşık 15000 Suriyeli askerden 1000'inin aşamalı olarak geri çekilmesi bugün de devam etti. Görgü tanıklarına göre, Suriye’ye ait tank ve askerlerin taşındığı kamyon konvoyu, Trablusşam Limanı'nın güneyinden ayrılarak kuzeydeki Suriye sınırına doğru yola çıktı. Suriye güçlerinin, başkent Beyrut’un güneyindeki sahil yerleşim birimlerinden de çekilmeleri bekleniyor. Suriyeli askerlerin çekilmesi, Beyrut’ta dün başlayan geri çekilmeden sonra gerçekleşti.

Lübnan’daki gücü elinde bulunduran Suriye, 15 yıl süren iç savaşın başlamasından bir yıl sonra Lübnan’a girmiş, o zamandan bu yana ülkede kalmış ve bu durum iki ülke arasında sürtüşmelere neden olmuştu.

Beyrut’taki Lübnan-Amerikan Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Sami Barudi, Suriye güçlerinin Lübnan’ı terk etmesinin Lübnanlılar'ın gururunu okşayacağını fakat kendilerinin başka sosyal konularla ilgili kaygıları olduğunu söylüyor:"Düşündüğüm kadarıyla Lübnanlılar, şu anda, Suriye güçlerinin varlığından çok bankacılık sektörü ve işsizlik gibi konularla ilgileniyor. Egemenlikle ilgili kaygılar ekonomik ve sosyal konuların gölgesinde kaldı. Ama yine de Suriye güçlerinin çekilmesi Suriyeliler arasında bir rahatlama ve güven havası yarattı."

Suriye, Lübnan’da bulunan birkaç bin askerini geçtiğimiz birkaç yıl içinde geri çekmişti. Lübnan’da şimdiye kadar en çok 35000 Suriye askeri bulunmuş fakat bu sayı geri çekilmelerle yarıya inmişti. Yıl sonuna kadar tüm Suriye güçlerinin Lübnan’dan ayrılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG