Erişilebilirlik

Şaron İngiltere ve ABD'yi Ziyaret Edecek - 2003-07-12


Amerika, Ortadoğu barışı için yol haritası denilen barış planını canlı tutmaya çalışırken, İsrail Başbakanı Ariel Sharon, ay sonunda Washington’u ziyaret etmeye hazırlanıyor.

Filistin Başbakanı Mahmut Abbas’ın da aynı günlerde Washington’da olması bekleniyor.

Bu arada ateşkese uyan Filistinli militan gruplar, İsrail’in serbest bıraktığı Filistinli mahkum sayısını yeterli bulmadiklarını açıklamaya devam ediyor.

İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un Amerika'ya gelmeden önce Londra'da İngiltere Başbakanı Tony Blair'le görüşmesi bekleniyor. Şaron'un Blair’in evinde düzenlenecek yemeğe davet edileceği haberi, bazı gözlemciler tarafından özel bir karşılama ve İngiltere’nin iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltme çabası olarak yorumlanıyor.

Şaron, İngiltere’nin Ocak ayında düzenlenen ve Filistin reformlarının görüşüldüğü uluslararası konferansa ev sahipliği yapması, ayrıca İsrail’i bu konferansa davet etmemesi nedeniyle kızgın. İsrail’in Filistin heyetinin Londra’ya çağrılmasına karşı çıkması nedeniyle konferans uydu aracılığıyla düzenlendi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw bu yıl başında, uluslararası topluluğu Irak’ı Birleşmiş Milletler kararlarına uymaya çağırarak çifte standart uygulamakla suçlamıştı. Bakan, örgütün bir yandan Irak’ı Güvenlik Konseyi kararlarına uymaya çağırırken diğer yandan İsrail’den aynı talepte bulunmamasını eleştirmişti. Şaron, Straw’ın bu sözlerine de tepki göstermişti. Londra’da yapılacak görüşmelerde “Yol Haritası” olarak bilinen barış planının uygulamaya konması ele alınacak. Barış planı İsrail ve Filistin arasında yaklaşık üç yıldır süren şiddet olaylarını sona erdirmeyi ve taraflar arasında barış sağlamayı hedefliyor.

Amerika’nın desteklediği plan yavaş bir başlangıç yaptı. Plan, İsrail ve Filistin’in şiddet olaylarına son vermesini ve 2005 yılına kadar bağımsız bir Filistin Devleti kurulmasını öngörüyor.

Planın uygulanmasında son günlerde bazı olumlu gelişmeler de kaydedildi. İsrail, Gazze bölgesinden ve Batı Şeria’nın Beytüllahim kentinden askerlerini geri çekti. Filistinlilerin İsrail’i hedef alan saldırılarında gözle görülür azalma kaydedildi. Ayrıca Filistinli dört büyük militan örgüt iki taraflı ve geçici bir ateşkesi kabul etti.

Ancak Filistinlilerin, İsrail’de tutuklu bulunan binlerce Filistinli’nin serbest bırakılması ve İsrail’in de Filistin yönetiminin militan grupları silahsızlandırması konusunda ısrar etmesi her iki tarafı da çıkmaza sokuyor. Bu arada Filistin Başbakanı Mahmud Abbas İsrail’le uzlaşıcı tutumu nedeniyle Fetih Hareketi tarafından sert eleştirilere hedef oluyor.

Mahmud Abbas, eleştirilere cevap olarak istifa tehdidinde bulundu. Ayrıca siyasi çatışmalar nedeniyle Şaron’la bu hafta için planlanan görüşmesini iptal etti. İki liderin önümüzdeki hafta görüşebileceği bildiriliyor.

İsrail basını Şaron’un bu ay sonunda Başkan Bush’la görüşmek üzere Washington’a resmi bir ziyaret yapacağını yazıyor. Habere göre, Mahmut Abbas da yakında Washington’a gelecek.

XS
SM
MD
LG