Erişilebilirlik

Ankara'da Ortak Komisyon Toplantısına Ara Verildi - 2003-07-10


Ankara’da Türk yetkililerle tutuklama olayını görüşen Amerikan heyetinin başkanı Korgeneral John Sylvester, bugün kuzey Irak’a gitti. Amerikan büyükelçiliği, Korgeneral Sylvester’in, Ankara’ya dönerek görüşmelere devam edeceğini açıkladı.

Türk ve Amerikan heyetleri iki gündür Genelkurmay başkanlığında geçen hafta kuzey Irak’ta 11 Türk askerinin tutuklanması olayını görüşüyor. Türk tarafının şimdiye kadar Amerikan tarafının verdiği izahattan pek memnun olmadığı bildiriliyor. Irak’taki gözaltı krizini araştırmak üzere kurulan komisyon toplantısını bu sabah da sürdürdü. Komisyon toplantısına Amerika adına katılan, Amerika'nın Avrupa’daki Müttefik Kuvvetler Komutan Yardımcısı Korgeneral John Sylvester Kuzey Irak’a gitti. Dünkü görüşmelerde, Türk tarafı Amerikan askerlerince iki gün gözaltında tutulan 11 Türk subayı ve assubayının ifadelerinden oluşan raporu gündeme getirmiş ve olayın Amerikalı sorumlularının tesbit edilerek cezalandırılmasını istemişti.

Bugün öğleden sonra Irak’a giden Amerikalı Korgeneral Sylvester, baskını yaparak Türk askerleri gözaltına alan Amerikan askeri gücünün sorumlularıyla görüşerek iddiaları ve delilleri yerinde tespit edecek.

John Sylvester’in yarın Ankara'ya dönmesi ve ortak komisyon çalışmalarının, generalin bölgede edindiği izlenimler çerçevesinde Ankara’da devam etmesi bekleniyor. Toplantıların sonunda Kuzey Irak’taki Türk askerinin bundan sonra hangi çerçevede hareket edeceği ve eşgüdüm mekanizmasının nasıl işleyeceği konusunda bir mutabakatın şekillenmesi söz konusu olabilecek.

Bu arada, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türk askerlerin gözaltına alınmasıyla ilgili olarak Amerikalıların sunduğu delillerin tatmin edici olmadığını söyledi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson ise Türk-Amerikan ilişkilerinin gözardı edilemeyecek ve zarar göremeyecek kadar derin olduğunu söyledi. Pearson, Türk-Amerikan askeri komisyon çalışmalarının çok olumlu bir atmasforde geçtiğini belirtti.

Ankara’dakı görevini bu ay sonunda tamamlayacak olan Büyükelçi Pearson, Milli Savunma Bakanı Veddi Gönül’e bir veda ziyaretinde bulundu. Pearson, Türkiye’nin özellikle Afganistan harekatı sırasında İncirlik üssünü kullandırarak Amerika’ya çok büyük katkıda bulunduğunu söyledi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de, Pearson’ın çok kritik bir dönemde Ankara’da görev yaptığını belirtti.

Öte yandan, Başbakan Tayyip Erdoğan, 5 Haziran'danberi ilk defa Köşke çıkarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le görüştü.

4 Temmuz’da başgösteren Süleymaniye’deki gözaltı olayı sırasında Başbakanla Cumhurbaşkanının görüşmediği gerekçesiyle eleştiriler yapılmıştı.

XS
SM
MD
LG