Erişilebilirlik

ABD Senatosu'ndan İran'da Demokrasiye Destek - 2003-07-10


Amerikan Senatosu İran’da demokrasi yanlısı güçleri desteklemeyi amaçlayan bir yasa tasarısını kabul etti. Senato bu kararı, Tahran ve Washington’da rejim aleyhtarı gösterilerin düzenlediği bir sırada aldı. Gösteriler, Tahran’da 4 yıl önce meydana gelen kanlı öğrenci olaylarının yıldönümü nedeniyle düzenlendi.

Amerikan Senatosu'nda ad okunarak yapılan oylama sonucu geçen “İran Demokrasi Yasası”, İran’a yönelik Amerikan radyo ve televizyon yayınlarını güçlendirirken İran halkına yönetimi barışcı yoldan değiştirme olanağı verecek uluslararası gözetim altında referandum hakkı tanınmasını öngörüyor.

Tahran’da demokrasi yanlısı göstericilerin polis ve rejim yanlısı milislerle çatışmasından birkaç saat sonra Cumhuriyetçi Kansas Senatörü Sam Brownback, yasa tasarısını Senato Genel Kurulunda oylamaya sunarken şöyle dedi: "İran’daki rejimin, sesini duyurmak isteyen kendi halkına uyguladığı muameleye bakılırsa İran’da demokrasi yoktur..Tahran’daki rejime karşı olduğumuzu ama İran halkının yayında olduğumuzu açıkça belirtmek zorundayız."

Yasanın, imza için Başkan Bush’a gitmeden önce Temsilciler Meclisi'nden de geçmesi gerekiyor. İran’ı "şer ekseninin" parçası ve terör destekçisi devlet olarak gören Bush Yönetiminin yasayı onaylaması bekleniyor.

Senatör Brownback, İran’daki demokrasi yanlısı güçleri desteklemenin, Amerika’nın güvenlik çıkarlarıyla doğrudan ilişkisi olduğunu söyledi. Brownback, İran’ın nükleer programıyla ilgili uluslararası kaygılara, bu hafta yaptığı İsrail ve Türkiye dahil bir çok bölge ülkesini vurma yeteneğine sahip orta menzilli füze denemesine dikkat çekti: "Bu gelişme, İran’ın nükleer silahlara ve bu silahları hedeflerine ulaştırma yeteneğine sahip olabileceğini gösteriyor. İran, bölgedeki kuvvetlerimizi, dost ve müttefiklerimizi vurabilir. Buun, her geçen gün biraz daha kötüye giden çok kötü bir durum olduğu açıktır."

Oylamadan önce Washington'da Kongre binasıyla New York'ta Birleşmiş Milletler binası önünde İran’daki demokratik rejim kurulması çağrısında bulunulan gösteriler yapıldı. Washington'daki gösteriye katılanlara hitaben konuşan Senatör Brownback, Amerika’nın demokrasi yanlısı güçleri kuvvetle desteklediğini belirtti ve gelecek yıl Temmuz ayında Amerika Bağımsızlık bayramını kutlarken İran halkının da demokrasi ve bağımsızlık gününü kutlaması umudunu dile getirdi.

Washington ve New York'taki gösterilere yüzlerce İran asıllı Amerikalı katıldı.

XS
SM
MD
LG