Erişilebilirlik

İran'da Demokrasi ve Özgürlük İsteyenler Susmuyor - 2003-07-09


Tahran’da binlerce demokrasi yanlısı gösterici ile polis ve dinci rejim taraftarları dün çatıştı.

Gösteriler, 4 yıl önce Tahran’da meydana gelen kanlı öğrenci ayaklanmasının yıldönümünü anma amacıyla düzenlenmişti.

Görgü tanıklarına göre, polis Tahran Üniversitesi yakınında göz yaşartıcı gaz kullandı ve dinci militanların öğrencilere saldırmasını engellemeye çalıştı.

Çatışmaların saatler öncesinde üç önemli öğrenci lideri tutuklanmıştı. Reuter ajansı, elleri tabancalı 15 sivilin, üniformalı polisleri bir yana iterek öğrenci liderlerini örgüt binası önünde bekleyen araçlara soktuklarını haber verdi.

Bu arada İsfahan kentinde de protestolar düzenlendiği haberleri geliyor. Tahran’da demokrasi yanlıları ile dini rejimi destekleyenler ve polis arasında çatışma olduğu haberleri gelirken, İran’da demokratik değişim isteyen yüzlerce kişi Washington’da gösteri yaptı.

Amerikan Kongre binasının önünde ellerinde yeşil, kırmızı ve beyaz şeritli bayraklar taşıyan yüzlerce gösterici İran’da demokratik değişim istediklerine ilişkin mesajlarını açık şekilde ifade etti.

Gösteriyi destekleyenler arasında Kansas eyaletinden Cumhuriyetçi Partili Senatör Sam Brownback de var. Senatör, İran’da demokrasi yanlılarının daha fazla desteklenmesini içeren bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.

Senatör Brownback, demokratik değişimin, reform sözünü tutmayan liderlerden değil, İran halkının kendisinden gelmesi gerektiğini söylüyor.

Brownback, gösteride yaptığı konuşmada “bugün burada baskıcı bir rejime karşı direnen İran halkı ile birlikte olduğumuzu göstermek için bulunuyoruz” dedi. Senatör, demokrasi yanlısı gösterilerin son yıllarda giderek büyüdüğünü vurguladı. Brownback’a göre, bu gösterilerin desteklenmesi durumunda İran’da gerçek değişim gelecek yıl gibi kısa bir zamanda görülebilir.

Brownback şöyle konuştu: “Güçlü olun ve Amerika’nın sizi desteklediğini bilin. Güzel ülkenizi yeniden inşa etmek için sizin yanınızda olacağız. Umut ederim ki, bu gelecek Temmuz ayında olacak. Gelecek Temmuz ayında Amerika kendi bağımsızlık gününü kutlarken, umuyorum siz de kendi bağımsızlığınızı kutlayacaksınız.”

Senatör’ün desteklediği yasa tasarısı başta İran’a yönelik radyo ve televizyon yayınlarının arttırılması olmak üzere birçok projeyi içeriyor. Bunlar arasında, İran’da uluslararası gözlemcilerin denetiminde yapılacak bir referandum da var.

XS
SM
MD
LG