Erişilebilirlik

Türk-Amerikan Ortak Komitesi Toplandı - 2003-07-09


Türk ve Amerikan heyetleri, Ankara’da, Türk askerlerinin tutuklanması olayını görüştü.

Toplantının amacı, 11 Türk askerinin tutuklanmasına yol açan nedenleri araştırmak ve benzeri olayların meydana gelmesini öِnlemek.

Kapalı kapılar ardında gerçekleşen toplantı ile ilgili olarak basına açıklama yapılmadı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kuzey Irak'ta Amerikalılar tarafından bir süre gözaltında tutulan Türk askerlerinin kuşkulu faaliyetlere karıştıkları yolundaki iddiaları reddetti. Gül, Washington’un bu konuda elinde bazı istihbarat olduğunu bildirdiğini, ancak Amerikalılara bunların doğru olmadığını söylediklerini açıkladı.

Kuzey Irak'taki Süleymaniye'de Iraklı Türkmenlere ait bir merkezi geçen Cuma günü basan Amerikan askerleri, Türk özel gücüne bağlı 11 subay ve assubayla bazı Iraklı Türkmen ve Kürt sivilleri tutuklamıştı. Siviller kısa sürede serbest bırakılırken askerler Bağdat'a götürülmüştü. Türk hükümetinin yoğun girişimleri, iki ülkenin sivil ve askeri yetkilileri arasında üst düzeyde temaslardan sonra askerler, Pazar günü serbest bırakılarak Süleymaniye'ye dönmeleri sağlanmıştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Dışişleri Bakanları Abdullah Gül ve Colin Powell arasında yapılan telefon görüşmelerinde bu olayın soruşturulması için bir ortak komisyon kurulması kararlaştırılmıştı.

XS
SM
MD
LG