Erişilebilirlik

Bush Kendini Savundu - 2003-07-09


Başkan Bush, Irak'la ilgili kararını yeniden savundu.

Başkan Bush, altı ay önce Saddam Hüseyin’e karşı çıkmasının nedenlerini açıklarken, İngiliz istihbaratının, Irak’ın, Nijer’den, büyük miktarda uranyum satın almaya çalıştığını bildirdiğini söylemişti.

Birleşmiş Milletler, daha sonra, bu belgelerin sahte olduğu sonucuna varmıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, yanlış olduğu belirlenen bu istihbaratın, Başkan’ın Birliğin Durumu konuşmasında yer almasını hata olarak nitekedi.

Başkan Bush, bugün Güney Afrika’da bu konuyla ilgili soruyu yanıtlamaktan kaçınırken, Irak’ı işgal etme kararını şiddetle savundu. Başkan, "Saddam Hüseyin’in dünya barışına karşı tehdit oluşturduğu, ABD’nin müttefikleriyle beraber Saddam Hüseyin’in gücüne son vererek doğru şeyi yaptığı ve herşey bittikten sonra dünyanın gerçekleri göreceği konularında kafamda hiçbir şüphe yok" dedi.

Başkan Bush’un Saddam Hüseyin devirmek için gösterdiği sebeplerin başında Irak’ın kitle imha silahlarının yarattığı tehdit geliyordu. Bağdat’ın düşmesinin üzerinden iki ay geçmesine rağmen sözkonusu silahların hiçbiri halâ bulunamadı.

Bu arada Irak’ta üst düzey 2 eski yetkili daha ele geçirildi. Amerika Merkez Komutanlığı, Saddam Hüseyin rejiminin eski İçişleri Bakanı'yla Baas Partisi'nin üst düzey bir yetkilisinin yakalandığını duyurdu. Askeri açıklamaya göre, arananlar listesinin 23. sırasında bulunan Baas Partisi sorumlusu ve Devrim Komuta Konseyi Üyesi Mizban Kadir El-Hadi, Bağdat’ta, Amerikan askerlerine teslim oldu. 29 sırada bulunan eski İçişleri Bakanı Mahmut El Ahmet’in ise, adı verilmeyen bir yerde yakalandığı öğrenildi. Listenin başında bulunan Saddam Hüseyin’le iki oğlu ise hala ele geçirilemedi. ABD, Saddam’ın yakalanmasına yardımcı olacaklara 25, oğulları için ise 15’er milyon Dolar ِdül verileceğini açıklamıştı.

Amerikan askerlerine saldıranların yakalanmasını sağlayacak kişilere ise 2,500 Dolar ödenecek.

XS
SM
MD
LG