Erişilebilirlik

Uzay Aracı Mars Yolcusu - 2003-07-07


Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Mars’a göndereceği ikinci insansız aracını bugün fırlatmaya hazırlanıyor. Uzay aracının fırlatılması iki haftadır kötü hava koşulları ve bazı teknik nedenlerle erteleniyordu.

Fırlatma işleminin Florida’daki Kennedy Uzay Üssü’nden bugün geç saatlerde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Her şey yolunda gider ve ikinci insansız uzay aracı bugün fırlatılabilirse, aracın Mars’a 2004 Ocak ayında ulaşabileceği belirtiliyor.

NASA yetkilileri gezegenin iki ayrı bölgesinde yapılacak incelemelerin, Mars’ta geçmişte canlıların yaşamasını sağlayacak kadar su bulunup bulunmadığını belirleyeceğini söylüyor.

Mars araçları yüzeyde üç ay boyunca ilerleyebilecek şekilde tasarlandı. Robot araçlarının kat edebilecekleri toplam mesafe ise, ancak 1 kilometre dolayında.

NASA yetkilileri, gezegenin geçmişinde su bulunduğuna dair bir ize rastlamanın son derece önem taşıdığını vurguluyor. Aslında Mars keşif programı uzun soluklu büyük bir projenin ilk adımı. 10 yıl sürmesi planlanan çalışmaların, insanoğlunun bu gezegen hakkındaki bilgilerini artırması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG