Erişilebilirlik

Irak'ta İngiliz Gazeteci Öldürüldü - 2003-07-07


Irak'ta son 24 saat içinde iki kişi yakın mesafeden vuruldu. Pazar günü, Bağdat Üniversitesi'nde devriye gezen bir Amerikan askeri, önceki gün ise Bağdat’ta görevli bir İngiliz gazeteci benzeri saldırıya hedef oldu.

Helikopterle hastaneye kaldırılan Amerikalı asker hastanede, gazeteci Richard Wilde ise hastane yolunda hayatını yitirdi.

Görgü tanıklarına göre, üniversite kampusünde, askeri, başının arkasından vuran kişi öğrencilerin arasına karışıp ortadan kayboldu. Olaydan hemen sonra kampüsü kuşatan Amerikan birlikleri üniversiteye giriş çıkışları kontrol altına aldı.

24 yaşındaki İngiliz televizyon yapımcısı Richard Wilde da sokakta, Iraklılar'la konuşurken, kimliği bilinmeyen bir kişi tarafından, aynı şekilde, başının arkasından vuruldu. Bağdat’a geçen hafta gitmiş olan Wilde, çevredeki Iraklılar tarafından taksiyle hastaneye götürülürken yolda öldü. İngiliz televizyon yapımcısı savaşın sona ermesinden bu yana Irak’ta öldürülen ilk yabancı gazeteci oldu.

Haftasonu Musul’da Uluslararası Göçmenlik Organizasyonu adlı bir kurumun bürosuna da el bombası atıldı. Birleşmiş Milletler Sözcüsü Hamit Abdül Cebir saldırıda bir güvenlik görevlisinin hafif yaralandığını, iki aracın da zarar gördüğünü söyledi. Sözcü, "Şimdilik ferdi bir eylem olduğu görüşündeyiz. Musul’a bir güvenlik heyeti gönderdik. Soruşturma sonuçlarını bekliyoruz," dedi.

Son aylarda Birleşmiş Milletler’e ait bir çok büro ve personel saldırıya hedef oldu ancak bunların çoğunun hırsızlıkla ilgili olduğu sanılıyor.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Hamit Abdül Cebir, Musul’daki olayın siyasi olduğu görüşünde.

Bu arada Irak'ta görev yapan Anadolu Ajansı muhabirlerinin silahlı 6 kişinin saldırısına uğradığı öğrenildi. Muhabirlerin bulunduğu aracı kurşunlayarak durduran saldırganlar, iki muhabirle Iraklı Arap şoför ve mihmandarları yere yatırarak pasaportlarını, paralarını ve tüm değerli eşyaları ile araçlarını gasp ettiler.

XS
SM
MD
LG