Erişilebilirlik

Boucher: Kriz 'Ortaklaşa' Soruşturulacak - 2003-07-07


Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Pazartesi günkü basın brifinginde Kuzey Irak’ta tutuklanan Türk askerlerinin durumu gündeme geldi.

Bakanlık sözcüsü Richard Boucher, konunun Türk ve Amerikalı yetkililerin katılımıyla oluşturulan bir komisyon tarafından soruşturulmaya başlandığını bildirdi.

Boucher, konunun askeri nitelikli olduğunu vurguladı. Sözcü, Türk askerlerinin bölgede “rahatsız edici faaliyetler” içerisinde olduğuna ilişkin istihbaratın değerlendirildiğini belirtti.

Gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen Baucher, bu rahatsız edici faaliyetlerin detayına ilişkin her hangi bir bilgi vermedi.

Dışişleri sözcüsü, Amerika ve Türkiye’nin ilişkilerinin son derece güçlü olduğunu ve tarafların birlikte çalışmayı sürdüreceğini söyledi. Boucher soruşturma komitesinin, Türk ve Amerikalı askeri yetkililer ve Irak'taki sivil koalisyon yönetiminin temsilcilerinden oluşacağını bildirdi.

Boucher, Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Başkan Tayyip Erdoğan’ın dün ve bugün birer görüşme yaptıklarını ve temasların devam ettiğini ifade etti. Boucher, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın da Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri birer kez telefon görüşmesi yaptıklarını bildirdi.

Yaşanan olayın soruşturulması için ortak bir araştırma komitesi kurulmasının ilişkilerin ne kadar sağlıklı olduğunu gösterdiğini söyleyen Dışişleri sözcüsü ikili ilişkilerde bir güven sorunu bulunmadığını bildirdi.

Kuzey Irak’ta Amerikan askerlerinin ve Türk askerlerinin rolünün Irak savaşı öncesinde karşılıklı olarak ifade edildiğini belirten Boucher, tarafların bu durumu anladıklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG